Obama telefonom razgovarao sa Netanyahuom o stanju u Gazi

tačno.net
Autor 21.7.2014. u 09:14

Obama telefonom razgovarao sa Netanyahuom o stanju u Gazi

Tokom telefonskog razgovora Obama je obavijestio Netenyahua da će američki šef diplomatije Kerry uskoro otputovati u Kairo kako bi uložio napore da se uspostavi primirje između Izraela i Hamasa, kao u novembru 2012. godine koje se temeljilo na “prekidu neprijateljstva”.

Američki šef diplomatije John Kerry uskoro će otputovati u Kairo kako bi uložio napore da se uspostavi prekid vatre u Gazi, obavijestio je američki predsjednik Barack Obama izraelskog premijera Benjamina Netanyahua tokom telefonskog razgovora.

U saopćenju Bijele kuće navodi se da su Obama i Netenyahu u posljednja tri dana dva puta telefonom razgovarali u vezi sa situacijom u Gazi.

“Uzimajući u obzir vojne operacije Izraela, Obama je još jednom osudio napade Hamasa na Izrael i potvrdio da Izrael ima pravo da se brani”, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se ističe, da je Obama izrazio zabrinutost zbog stradanja palestisnkih civila i izraelskih vojnika.

Tokom telefonskog razgovora Obama je obavijestio Netenyahua da će američki šef diplomatije Kerry uskoro otputovati u Kairo kako bi uložio napore da se uspostavi primirje između Izraela i Hamasa, kao u novembru 2012. godine koje se temeljilo na “prekidu neprijateljstva”.

Obama je istakao da će SAD  sa Izraelom i zemljama u regiji raditi na hitnoj obustavi vatre te naglasio da je neophodna zaštita civila u Gazi i Izraelu.

AA

tačno.net
Autor 21.7.2014. u 09:14

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija