Obama: Ukoliko diplomatija ne bude uspješna, izvest ćemo napad na Siriju

tačno.net
Autor 11.9.2013. u 07:12

Obama: Ukoliko diplomatija ne bude uspješna, izvest ćemo napad na Siriju

Obama je zaprijetio da je američka vojska spremna ukoliko sirijski predsjednik Bashar al-Assad prekrši dogovor

WASHINGTON/SARAJEVO (AA) – Američki predsjednik Barack Obama kazao je u obraćanju američkoj naciji iz Bijele kuće kako će se u rješavanju sirijske krize držati diplomatskog plana Rusije, ali je i zaprijetio da je američka vojska spremna ukoliko sirijski predsjednik Bashar al-Assad prekrši dogovor, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

U 16-minutnom televizijskom obraćanju naciji u kojem je ponudio i dosad najjasnije objašnjenje svoje politike prema Siriji, Obama je podvukao kako će Sjedinjene Američke Države (SAD) izvesti vojni udar ukoliko diplomatija ne bude uspješna.

Obama je simbolično uoči 11. septembra, važnog datuma u novijoj američkoj historiji kada je izvršen teroristički napad na tu zemlju, rekao je da će se držati diplomatskog plana Rusije kojim bi se Sirija odrekla hemijskog oružja. Kazao je i da je skeptičan da će taj plan uspjeti te da će stoga vojska ostati na sadašnjoj razini pripravnosti. On je iznio moralne, političke i strateške argumente za ograničenu vojnu intervenciju u Siriji.

Suočen s protivljenjem vojnoj intervenciji i u američkoj javnosti i u Kongresu, Obama je rekao kako je ponuda Rusije da Sirija pritisne da svoj nuklearni arsenal stavi pod međunarodnu kontrolu povećala izglede za to da se vojni udari suspendiraju do daljnjeg. Stoga je pozvao Kongres da odgodi glasanje kojim bi mu odobrio upotrebu sile.

Naglasio je kako je prerano reći hoće li prijedlog Rusije za mirno rješenje krize biti uspješan ili ne, te da svaki eventualni sporazum treba potvrditi sam Assadov režim. No, on je prijedlog Rusije, koja je Assadov saveznik, nazvao potencijalom.

”Posljednjih nekoliko dana bilo je nekih ohrabrujućih znakova… Ako propustimo djelovati, Asadov režim neće vidjeti nikakvog razloga da prestane koristiti hemijsko oružje. A kako zabrana korištenja takvog oružja bude slabila, i drugi tirani neće imati razloga da dvoje trebaju li nabaviti i koristiti otrovni plin”, – rekao je Obama.

Naredio je, kazao je, američkoj vojsci da zadrži sadašnju razinu pritiska na Asada i da bude spremna reagirati ako diplomatija ne uspije.

Američki predsjednik je naglasio ”da se dugo opirao pozivima da vojno intervenira jer nije vjerovao da to može zaustaviti građanski rat u Siriji”. Ali sve se promijenilo nakon napada kemijskim oružjem 21. kolovoza u Damasku.

”Slike tog masakra izazivaju mučninu. Te strašne noći svijet je vidio odvratne detalje strašne prirode hemijskog oružja i zašto ih je velika većina čovječanstva proglasila zabranjenima, zločinom protiv čovječnosti i kršenjem ratnog prava”, rekao je Obama.

Anadolija

tačno.net
Autor 11.9.2013. u 07:12