Obama: Vojna intervencija u Ukrajini će imati svoje posljedice i cijenu

tačno.net
Autor 1.3.2014. u 08:26

Obama: Vojna intervencija u Ukrajini će imati svoje posljedice i cijenu

Vijesti o postojanju ruskih oružanih snaga u Autonomnoj Republici Krim izazivaju duboku zabrinutost, poručio je američki predsjednik Barack Obama.

“Kada je u pitanja bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini, SAD kao i međunarodna zajednica garantuje da će takav korak imati i svoje posljedice i cijenu”, rekao je Obama, na vanrednoj konferenciji za novinare vezano za najnovija dešavanja u Ukrajini.

Prema riječima Obame, ukrajinski narod je zaslužio pravo da sam odluči o svojoj budućnosti, te je podsjetio da je tokom proteklih dana obavio telefonski razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

“Vijesti o vojnim napredovanjima Rusije unutar Ukrajine izazivaju duboku zabrinutost. Rusija ima kulturne, ekonomske i historijske veze sa Ukrajinom, uključujući i vojne objekte u Krimu. Zbog toga, bilo kakvo kršenje suveriniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, ne bi bilo u koristi niti Ukrajine, niti Rusije, niti Evrope”, kazao je on.

Obama je dodao da će Rusija na ovaj način kršiti svoja obećanja o pitanju poštivanja suvereniteta, nezavisnosti i granica Ukrajine, te da će tek nakon što je bila domaćin Zimskih olimpijskih igara, uputiti pozivnice na osuđivanje od strane cijele međunarodne zajednice.

tačno.net
Autor 1.3.2014. u 08:26