Obamin drugi mandat

tačno.net
Autor 22.1.2013. u 09:10

Obamin drugi mandat

Biljana Jovićević

The Washington Post navodi da Barack Hussein Obama može početi svoj drugi mandat u Bijeloj kući  rasterećen zbog činjenice da je već jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji Amerike. Njegov zadatak nije da proizvodi istoriju već da svojim nasljedicima ostavi naciju u mirnijem stanju i riješi probleme koji se vuku već decenijama.

Šta god da se desi u naredne četri godine, Obama će  zauvjek ostati naš prvi afro-američki predsjednik  i prvi birani predsjednik. On je osvojio dva uzastopna mandata sa ubjedljivom većinskom podrškom birača. Andrew Jackson i Franklin Roosevelt, obojica ikone, jedina su dva predsjednika iz redova demokrata kojima je to pošlo za rukom.

Nabrajući njegove poznate uspjehe iz prethodne četiri godine, poput reforme zdravstvne zaštite i oporavljanja nacije od najgore ekonomske krize još od vremena Velike depresije, Washington post navodi, da je ono što nije uspio, je da zaliječi nacionalni politički distemperament, odnosno podjele.

Obama je, smatraju u ovom uglednom listu u drugom mandatu, slobodan da se izbori za prava siromašnih, kao i srednje klase. Može odgovoriti na zahjeve radnika  oštećenih ekonomskim promjenama, bez straha da će promovisanje ravnopravnosti naštetiti finasijskom sistemu obeshrabrujući investitore. To može učiniti dokazajući da pristojan nivo ekonomske sigurnosti i socijalne pravde može zapravo pospješiti preduzetničku dinamiku.Takođe,u stanju je demonstrirati da razumno korišćenje američke moći vani može predstavljati preduslov za njeno očuvanje i učvršćivanje.

Jedan Obama, manje opterećen time što je trebao da predstavlja za istoriju, ima znatno bolje šanse da bude predsjednik kakav se sam nadao da će biti.

Wall Street Journal, u analizi pod naslovom „Oblaci nad Obaminim drugim mandatom“  navodi da će ekonomska neizvjesnost, prijetnje svjetskom miru i ekstremi odnosi biti izazov za njegovu administraciju u naredne četri godine.

Predsjednik SAD sa suprugom na balu nakon svečanog polaganja zakletve

Obamin drugi mandat u startu se suočava sa jakim političkim vjetrovima na domaćem planu.Republikanci još uvjek kontrolišu Predstavnički dom, a iako demokrate imaju većinu u Senatu, republikanci otežavaju predsjedniku prolazak bilo kojeg zakona za koju se mora obezbijedti većina od 60 glasova. Kako navodi WSJ nikada u modernoj američkoj istoriji opozicija nije bila manje zainteresovana  da učestvuje u donošenju odluka već mnogo više u konfrontaciji i pokušaju da opstriraju sve iz predsjednikove agende. Iako njihov jedini cilj da Obama bude predsjednik samo u jednom mandatu nije uspio, nema nagovještaja da GOP (republikanci) imaju bilo kakav drugi plan već da se opiru svemu što Obama predloži nadajući se da će tako onemogućiti da 2016. demokrata ponovo uđe u Bijelu kuću.

Drugi oblak koji se nadvija nad drugim mandatom Bracka Obame je izuzetan nivo očekivanja koje od njega imaju oni koji ga podržavaju. Iako imidž Obama „rock star“ pomalo blijedi i njegova druga inauguracija je mnogo manje uzbudljiva od prve, nacija još uvjek  jako voli predsjednika i mnogo je emocija uložila u njega.

Sa četri  godine iza njega i još četri ispred, sam Obama vjerovatno želi malo manje pretjeranih očekivanja. Pomenuti oblaci ekonomske nesigurnosti, snažnog stranačkog razmimoilaženja i brojni svjetski konflikti sami su po sebi ogomni izazovi. Od njega zavisi hoće li se izdići iznad tih izazova i prilika koje stoje pred njim, navodi se u analizi WSJ.

Nada u radikalne promjene

The Guardian navodi da će od ponedjeljka pravi Barack Obama „stajati ispred nas“ ili makar svako liberalno srce želi u to vjerovati: Podsjećajući šta je obećao, a šta nije ispunio, kao i okolnosti u kojima su odluke donošene i na spoljnom i na domaćem planu, The Guardian navodi da se Obamini najodaniji podržavaoci nadaju radikalnijoj agendi za promjene, ali da na to ne računaju, između ostalog i zbog toga što smo se imali prilike uvjeriti da 44 -ti američki predsjednik  ima oprezan, skeptičan i pragmatičan pristup svjetskim događanjima. Na samom predsjedniku je da uz sve predostroženosti odabere gdje da fokusira svoje napore i da, oslobođen mnogih stvari o kojima je morao voditi računa ranije,  usmjeri svoju snagu već od danas na najvažnije. A svijet čeka i želi mi uspjeh, navodi The Guardian.

Daily Telegraph smatra da u drugom madatu Barack Obama svijetu mora ponuditi globalno vođstvo  i da u krizama poput ove u sjevernoj Africi, Obama i SAD moraju preuzeti aktivniju ulogu, da bi se konfronitrali novim prijetnjama koje stižu sa tog područja. Bliski istok će prema britanskom dnevniku takođe biti najveći test njegove spoljne politike. Svoj prvi predsjednički mandat preuzeo je sa nadom da će uspjeti da dogovori rješenje izraelsko-palestinskog sukoba. Ipak na veče izbora u Izraelu rješenje izgleda nikad dalje.

I dok u svoj drugoj analizi povodom inauguracije, Daily Telegraph konstatuje da je za predsjednika Obamu, „Al Kaida sada naš problem“ , Wall Street Journal, pak, u analizi bezbjednosnih izazova u tekstu pod nazivom „Al Kaida ponovo“  konstatuje da se teroristi ne slažu sa konstatacijom da su pobijeđeni. Oni predsjedniku koji je položio zakletvu za drugi mandat savjetuju da se između inauguracionog govora i obraćanju naciji u „State of the Union“  sljedećeg mjeseca malo posveti bilješkama o Alžiru, Maliju i Bengaziju u naporu da jasno vidi svijet onakvim kakav je zaista.

Ovo je još uvjek opasan svijet i SAD, dopadalo im se to ili ne, ostaju vodeća svjetska super sila. U WSJ se nadaju da će očekivana potvrda Johna Kerryija kao novog državnog sekretara značiti usmjeravanje pažnje na opasnost od terorizma koja sada prvenstveno dolazi od zemlja Magareba, ali i drugdje.

Šta fali Obami da bude drugi Lincoln

The New York Times u tekstu pod naslovom „Slijediti ambiciozne globalne ciljeve ali sa jednostvnijom stategijom“, analizira šta sve na domaćem i vanjskom planu očekuje predsjednika Obamu, koji je, kako podsjećaju, samo devet mjeseci po preuzimanju prvog mandata postao dobitnik Nobelove nagrade za mir. Navodeći da se još uvjek četri godine kasnije bori da definiše veliku strategiju uloge Amerike u podijeljenom svijetu, njegovi savjetnici tvrde da je predsjednik svjestan da je ambiciozna agenda obnove zaglavila negdje na pola puta, odmah negdje pošto je nagrađen i da planira u novom mandatu da se vrati upravo toj prvobitnoj agendi.

Los Angeles Times vjeruje da će predsjednik Obama u novom mandatu imati prednost naučenih nekoliko teških lekcija iz prethodnog. LAT konstatuje da je Obama naučio makar tri važne lekcije iz prethodne četri godine.

Prva: Konfrontacija je ponekad bolja od pomirenja, iskustvo iz debata u Kongresu sa republikancima. Druga: Predsjednik Obama je sjajan za vođenje kampanja ali ne uvijek i briljantan pregovarač, tako da ga treba koristiti za van, ne za unutra (Mr.Outside not Mr.Inside)

I lekcija tri koju je prema LAT trebao naučiti je „Ne postati previše ambiciozan.“
Ovaj list završava zaključkom je da je Barack Obama koji je preuzeo Bijelu kuću prije četri godine, isti čovjek ali ne više i isti političar, zapravo potpuno drugi političar.

Kao i većina medija ovih dana i Foreign Policy analizira šta bi mogao biti legat drugog mandata 44 –og američkog predsjednika, koji kako navode, ima oprezan temperament, ali veliku imaginaciju. Zbog toga, kažu, definiše svoje ciljeve u grandioznim uslovima iako je spreman preduzimati male korake da stigne do njih. Stoga je prvi madat preduzet u užasno teškim uslovima uglavnom proveo smirujući  situaciju i vraćajući  poljuljanu nadu u užasnim okolnostima. Ni on sam sigurno nije zadovoljan postignutim, konstatuju. Nakon 21. januara sasvim sigurno usmjeren je na to kako da ostavi trag u istoriji srazmjeran njegovom osjećaju sudbine.

I na kraju, u trećoj analizi Daily Telegrapha, koja se bavi poređenjem Obame i Abrahama Lincolna podsjećaju da Lincoln uspio zato što kao ponovo izabarani predsjednik  nije nikada jurio za sopstvenim publicitetom. Drugim riječima Lincoln nikada nije govorio o svom mandatu, što Obama često čini,  već je skrećući pažnju sa sebe usmjeravo na promovisanje demokratije kao velike vrijednosti. Lincoln je, podsjećaju u Foreign Policy, shvatao da je glasnogovornik nečega većeg od sebe“

Hrabrost. Časnost. Smjernost. Ako se gospodin Obama usuđuje da sanja čak i da se približi svom heroju, ovo mora biti njegov moto, zaključuje The Daily Telegraph.

Slobodna Evropa

Tagovi:
tačno.net
Autor 22.1.2013. u 09:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija