Obamin poziv muslimanima

tačno.net
Autor 19.2.2015. u 09:36

Obamin poziv muslimanima

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je muslimanske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama na podršku u suprostavljanu „nasilnom ekstremizmu“ koji je u suprotnosti s islamskom vjerom.

„Muslimanski lideri u diskreditiranju našeg naroda trebat će više od propagande islamskih militanata da su zapadne zemlje u ratu protiv islamske vjere“, rekao je Obama na trodnevnom samitu protiv ekstremističkog nasilja koji se održava u Bijeloj kući.

Ocijenio je da su mladi muslimani posebno osjetljivi na ekstremističke propagande kojima ih se poziva da se pridruže grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji ili da provode napade u zemlji.

Prošle sedmice obavještajni zvaničnici javili su Kongresu SAD da je čak 150 američkih državljana pokušalo otputovati u Siriju i priključiti se tamošnjim oružanim grupama.

U tekstu koji je u srijedu objavljen u Los Angeles Timesu, Obama je naveo da brojni američki muslimani žive u strahu nakon što je prošle sedmice ubijeno troje muslimanskih studenata u Chapel Hillu, na jugoistoku Sjedinjenih Američkih Država.

„Još ne znamo zašto je troje mladih brutalno ubijeno u Chapel Hillu, ali znamo da su brojni Amerikanci muslimani širom naše zemlje zabrinuti i strahuju“, piše Obama u tekstu i dodaje da „Amerikanci svih religija i porijekla moraju ostati ujedinjeni sa zajednicom u žalosti i insistirati da niko ne bi smio biti na meti na temelju onoga što jest, svoga izgleda i svoje vjere“.

Samit protiv ekstremističkog nasilja najavljen je nakon atentata u Parizu, ali bio je dugo ranije pripreman. Na njemu učestvuju predstavnici 60 zemalja.

 Agencije

Tagovi:
tačno.net
Autor 19.2.2015. u 09:36