Obećanje reformi: Sjevernokorejski master plan i njegov rizik

tačno.net
Autor 6.1.2013. u 14:24

Obećanje reformi: Sjevernokorejski master plan i njegov rizik

Maria Marquart

Diktator Kim Jong Un hoće da od zaostale Sjeverne Koreje napravi “gospodarskog diva”. Njemački stručnjaci trebaju pomoći zemlju izvesti iz kamenog doba, zapadni poduzetnici osjećaju svoju šansu. Ipak režim ostaje nepredvidiv.

Kim Jong Un je cilj postavio visoko. 2013 će biti godina “velikog ostvarenja i promjena, koje će uticati na veliki zaokret”, obećao je sjevernokorejski diktator u svome novogodišnjem obraćanju narodu. On bi htio time svoju zemlju pretvoriti u “gospodarskog diva”. Šta stanovnici Sjeverne Koreje misle o obećanjima svoga vladara teško je doznati zbog izoliranosti ove zemlje. Međutim, stručnjaci i poduzetnici u Evropi i USA su naelektrizirani. Oni osjećaju šansu da sudjeluju u katapultiranju  jedne zemlje iz kamenog u moderno doba.

I njemački ekonomski stručnjaci i pravnici su, prema “Frankfurter Allgemeine Zeitung” uključeni u reformske planove sjevernokorejskog vođstva. “Postoji jedan master plan”, citirale su novine jednog stručnjaka koji u tome sudjeluje. Njegovo ime nije objavljeno. To već pokazuje kako je škakljiva saradnja na reformskom projektu i kako je sjevernokorejski režim zatvoren. Jer moguće je da se otvaranjem nema u vidu u prvom redu dobrobit građana nego, prije svega, održanje vlastite moći.

Zapadne zemlje prdbacuju vođstvu u Pjongjangu masivno kršenje ljudskih prava. Osim toga provocira Sjeverna Koreja sa atomskim testovima. Zapadni političari i vojni stručnjaci se boje da bi Sjeverna Koreja, gledano dugoročno, mogla biti u položaju, da na svoje rakete dugog dometa postavi atomske glave. UNO je zbog atomskih proba i testova raketa više puta utvrđivao sankcije protiv Sjeverne Koreje.

Posmatrači izvještavaju o visokoj smrtnosti djece

Zbog toga najviše pati stanovništvo. UNO je prošle godine objavio izvještaj, prema kojem su dvije trećine stanovništva ovisne o racioniranoj raspodjeli životnih namirnica od strane vlasti. Tim je pogođeno 16 miliona ljudi. Otprilike svako treće dijete ispod pet godina je zbog slabe ishrane nerazvijeno i naprimjer suviše malo za svoje godine.  Posmatrači izvještavaju o čestim bolestima probavnog sistema zbog nedostatka čiste vode i loših sanitarnih uređaja. Mnogobrojna djeca zbog toga umiru. Bolnice su redovito pogađane nedostatkom električne energije i raspolažu samo sa trećinom potrebnih lijekova.

Očigledno je i Kim Jong Un spoznao da zemlja ne može sama riješiti ove probleme. Međutim kako za njegov režim tako i za pomagače izvana otvaranje zemlje je hod po žici. Ukoliko bi reforme uspjele i poboljšao se položaj stanovništva moglo bi vođstvo to iskoristiti za vlastitu propagandu. Uz pomoć njemačkih stručnjaka ojačao bi se diktator kako politički tako i finansijski. Mogao bi više investirati u naoružanje i pokazati se prema Zapadu još samopouzdaniji.

Reforme su riziko i za diktatora

Sa druge strane nose reforme za režim opasnost da mora djelom pustiti iz ruku kontrolu nad cijelim sistemom. Moralo bi se više otvoriti ne samo ekonomski nego i politički. A ako obnova ne prinese ništa mogao bi narod dovesti u pitanje vladavinu Kim dinastije. Vrlo malo je pojedinosti oko planiranih reformi. Njemački stručnjaci izvještavaju samo o namjeravanom gospodarskom otvaranju zemlje za strane investitore. Sjeverna Koreja je zainteresovana za moderne zakone o investicijama. Režim je navodno”zainteresovan za vijetnamski primjer gdje su ciljano izabirana preduzeća za investicuje”.

U Vijetnamu se komunistička vlada oslanja i dalje na jake državne koncerne, ali dozvoljava istovremeno i kapitalističke elemente. Stope rasta su više a kvota siromaštva se smanjila. Ipak korupcija, niska produktivnost i dubiozni krediti prave probleme. Zemlja orijentirana na izvoz pati danas i zbog svjetske ekonomske recesije.  Primjer Vijetnama bi mogao režimu u Sjevernoj Koreji jasno pokazati da reforme nisu jednostavne. Mnoge stvari ukazuje na to da Kim dobija otpor iz armije, koja nadzire državna preduzeća. Tako je diktator prošle godine iznenada otpustio šefa generalštaba. Međutim vojska još uvijek ima uticaj u svim oblastima. Armija, koja je jedna od najvećih na svijetu, brine se za to da ona ima znatno bolje snabdjevanje nego ostatak stanovništva. Prihodi od trgovine sa najvažnijim partnerom Kinom idu većinom u vojni budžet.

Kimove planove ne podržavaju sve snage u Sjevernoj Koreji

Ne može se predpostaviti da sve važne strane u Sjevernoj Koreji stoje iza Kimovih planova.Vojska neće htjeti predati kontrolu, izjavio je jedan njemački stručnjak za “FAZ”. “ Zato nije uopšte jasno da li će se i same naznake reforme realizovati”.  Ipak diktatot želi očigledno isprobati novine. Prošle godine se saznalo da Kim hoće reformirati zaostalu i državom kontrolisanu poljoprivredu i da se u izabranim regionima već obavljaju testovi. Osim toga on je poslao delegaciju u jednu bogatu kinesku provinciju da se tamo informiše o svakodnevnim ekonomskim zbivanjima.

Inostrani investitori naslučuju u Sjevernoj Koreji dobre poslovne šanse. Zemlja ne objavljuje nikakve aktuelne podatke o gospodarskim rezultatima. Narodna banka Južne Koreje procjenjuje cifre BDP i polazi od toga da će u 2011.godini, zbog bolje žetve, biti realizovan lagani rast BDP.

Šef Google želi da bude među prvim posjetiocima

Sjeverna Koreja raspolaže sa ogromnim zalihama sirovina – među ostalim i rijetkih metala – koje u većem dijelu još nisu u eksploataciji. Do sada je najveću korist od toga imala Kina kao najvažniji trgovinski partner Sjeverne Koreje. Sjevernokorejska industrija važi kao potpuno zastarjela – što istovremeno predstavlja veliki potencijal za investicije. Do sada je proizvodila Sjeverna Koreja proizvode koji nisu konkurentni, sankcije su kočile trgovinu. Osim Kine najvažniji trgovinski partneri su Rusija i Južna Koreja. Njemačka, prema podacima Ministarstva inostranih poslova, uvozi iz Sjeverne Koreje uglavnom tekstilne proizvode.

U Sjevernoj Koreji bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u 2011. godini iznosi, prema ocjeni južnokorejske Narodne banke oko 1,3 miliona južnokorejskih Wona (oko 927 EUR) – odprilike 5,3% od te vrijednosti u Južnoj Koreji. Zemlja sa 24 miliona stanovnika mogla bi potencijalne investitore privući i sa jeftinom radnom snagom.

Zapadni menadžeri bi rado ispitali sve ove mogućnosti. Eric Schmidt, šef internetovog kolosa Google, želi sada, kao jedan od prvih, putovati u zemlju označenu strogom cenzurom. Američka vlada je protiv toga. Oni se boje da bi ova posjeta mogla Kima osnažiti. Schmidt neće da se dobije utisak da ga privlače poslovni interesi u Sjevernoj Koreji. Zato je proširio informacije da se radi o privatnoj posjeti čije težište je na procjeni humanitarne situacije.

spiegel.de

Prevod: Ešref Zaimbegović

 

tačno.net
Autor 6.1.2013. u 14:24

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija