Obitelj prvog Arapina odlikovanog za spašavanje Židova iz holokausta odbila priznanje

tačno.net
Autor 27.10.2013. u 09:14

Obitelj prvog Arapina odlikovanog za spašavanje Židova iz holokausta odbila priznanje

Obitelj prvog Arapina odlikovanog za spašavanje Židova iz holokausta odbila je priznanje zbog animoziteta prema Izraelu.

Egipatski liječnik Mohamed Helmy posthumno je odlikovan prošloga mjeseca muzej holokausta Yad Vashem za skrivanje Židova u Berlinu tijekom Drugoga svjetskoga rata.

Nagrada “Pravednik među narodima”najviše je izraelsko priznanje za nežidove koji su, na vlastiti rizik, pomagali ljudima u preživljavanju genocida, koji je uzeo šest milijuna života.

No, obitelj liječnika heroja, prvoga muslimana koji je odlikovan za hrabri čin, poručili su da ih priznanje ne zanima.

– Da je bilo koja druga zemlja željela odlikovati Helmyja, bili bi sretni. Ali ne Izrael. Ja priznajem judaizam kao religiju, poštujem Židove. Islam priznaje judaizam kao nebesku religiju, izjavila je Mervat Hassan, supruga Helmyjeva pranećaka.

Priznanje ‘Pravednik među narodima’

Helmy je živio u Berlinu i tijekom holokausta skrivao nekoliko Židova. Rođen je 1901. u Kartumu, otac mu je bio Egipćanin, a majka Njemica. U Berlin je otišao 1922. kako bi studirao medicinu.

Godine 1938. Nuernberški zakoni, kojima je cilj bio uklanjanje Židova iz svih sfera javnog života, iskorišteni su protiv njega kada mu je zabranjena liječnička praksa jer nije arijevac.

Kada je počeo rat nacistički režim sustavno je počeo progoniti Židove iz Berlina i deportirati ih u konc logore. Helmy je sakrio 21-godišnju Annu Boros, obiteljsku prijateljicu, u kuću u predgrađu te njezinoj rodbini osigurao liječničku pomoć, što je bilo protivno strogim zakonima.

Nakon što su njezini rođaci priznali Gestapovcima da je Helmy skrivao Annu Boros, on joj je omogućio da se sakrije u kuću poznanika. Anna i četiri člana njezine obitelji na koncu su uspjeli pobjeći u Izrael.

Yad Vashem oglasio se priopćenjem na odbijanje priznanje:

“Žalimo što su politički osjećaji nadvladali ljudski aspekt no ipak se nadamo da će jednoga dana potonje prevagnuti.”

Dr. Mohamed Helmy umro je 1982. Nakon rata, ostao je u Njemačkoj sa svojom zaručnicom, koju je kasnije oženio. Posjećivali su ga rođaci iz Egipta, uključujući pranećaka i njegovu suprugu.

Jutarnji.hr

tačno.net
Autor 27.10.2013. u 09:14

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija