Objavljena satelitska snimka masovne grobnice u ukrajinskom gradu Buči

G.M.
Autor/ica 4.4.2022. u 09:12

Objavljena satelitska snimka masovne grobnice u ukrajinskom gradu Buči

Foto: Maxar

Satelitske snimke iz ukrajinskog grada Buče pokazuju rov na mjestu gdje je identificirana masovna grobnica, saopćila je američka firma za satelitske podatke.

Fotografije snimljene 31. marta koje je objavio Maxar Technologies pokazuju nešto što se čini kao rov kod crkve sv. Andrije i Svih svetih Pjervozvanoho.

Firma je saopćila da se znakovi iskopavanja mogu vidjeti na fotografijama snimljenim već 10. marta.

BBC navodi da nije mogao odmah provjeriti snimke, iako je tim s CNN-a izvijestio da je vidio tijela u masovnoj grobnici na tom mjestu.

Predsjednik Evropskog vijeća, Charles Michel oglasio se na svom zvaničnom Twitter profilu nakon što su slike zločina ruske vojske u Buči kod Kijeva obišle svijet. Michel je najavio nove sankcije za Rusiju.

Michel je napisao kako je šokiran užasavajućim slikama zločina koje je ruska vojska počinila u gradu Buča u oslobođenoj kijevskoj regiji. Naglasio je da Evropska unija i nevladine organizacije pomažu Ukrajini u prikupljanju dokaza neophodnih za pokretanje procesa pred međunarodnim sudovima.

Ministarstvo odbrane Rusije, s druge strane, na svom Facebook profilu objavilo je da su sve fotografije i videosnimci koje je objavio Kijev, a koja navodno svjedoče o zločinima počinjenim od strane ruskih vojnika u Buči, “samo još jedna u nizu provokacija”.

Navode kako niti jedan stanovnik ovoga grada nije pretrpio nasilje za vrijeme dok je on bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga.

“Za vrijeme dok je grad bio pod kontrolom Ruskih oružanih snaga pa sve do sada, stanovnici Buče su se kretali slobodno gradom i koristili mobilne telefone”, istakli su iz ruskog ministarstva odbrane.

klix.ba

G.M.
Autor/ica 4.4.2022. u 09:12