Obnovljena dozvola za tursku akciju u Siriji

tačno.net
Autor 4.10.2013. u 07:16

Obnovljena dozvola za tursku akciju u Siriji

Turski parlament produžio je u četvrtak, na još godinu dana, pravo Vladi u Ankari da pokrene vojnu akciju protiv Sirije, ukoliko to bude bilo neophodno.

“Turska neće oklijevati da iskoristi svoje pravo, u skladu sa međunarodnim pravom, u borbi protiv bilo koje jasne i nedvosmislene prijetnje. Događaji su pokazali da je sirijski režim došao do tačke, kada će pribjeći bilo kojom načinu i oružju u suprotnosti sa međunarodnim pravom”, rekao turski ministar odbrane Ismet Yilmaz u obraćanju poslanicima, prenijela je agencija AFP.

Odluka je donijeta glasovima većine poslanika iz redova vladajuće Partije pravde i razvoja, dok su poslanici dvije od tri opozicione partije bili protiv, prenosi Tanjug.

AFP podsjeća da je Turska odobrila vojnu akciju protiv Sirije ubrzo poslije minobacačkog napada sa sirijske teritorije u kome je ubijeno pet turskih civila u oktobru prošle godine.

Od tada, turska vojska je uzvratila za svaku sirijsku granatu koja je pala na tursko tlo.

Duga granica između Turske i Sirije postaje sve “osjetljivija” s brojnim incidentima u graničnom području, što je razlog da NATO instalira raketni sistem “Patriot” samo u odbrambenu svrhu.

Tagovi:
tačno.net
Autor 4.10.2013. u 07:16