Obustavljeno finansiranje mađarske opozicije iz budžeta

AJB
Autor 22.5.2020. u 09:14

Obustavljeno finansiranje mađarske opozicije iz budžeta

foto: EPA

Državna služba revizije tvrdi da se radi o neregularnostima u stranačkom finansiranju, a opozicija optužuje Viktora Orbana.

Mađarska državna revizorska služba je saopćila kako obustavlja isplatu državnog novca najvažnijim opozicionim strankama zbog neregularnosti u stranačkom finansiranju, javlja AP.

Kao primjer navodi se ljevičarska Demokratska koalicija, koja u svom finansijskom izvještaju za period 2017/18. navodno nije pružila pouzdanu i realnu sliku stranačkih prihoda i rashoda.

Agencija AP navodi, pozivajući se na ured revizora, kako je stranka dobila približno 1,57 miliona dolara iz državnih fondova.

Stranka bivšeg premijera, socijaliste Ferenca Gyurcsanyja, ocijenila je postupanje državne revizorske službe kao nezakonito, prenosi Tanjug.

Politička volja premijera

Ističe se kako državnu revizorsku službu predvodi Laszlo Domokos, bivši parlamentarni zastupnik iz stranke premijera Viktora Orbana.

Mađarska opozicija tvrdi kako je državna revizorska služba pristrana i kako provodi Orbanovu političku volju.

AP navodi kako su državni revizori izrekli proteklih godina značajne novčane kazne opozicijskim strankama, pa i privremeno suspendirale njihovo finansiranje iz budžeta, sve zbog navodnih finansijskih nepravilnosti.

balkans.aljazeera.net

AJB
Autor 22.5.2020. u 09:14