Od jednog ekstrema u drugi: Ifo poslovna klima raste tako jako kao nikada prije

Marleen Gründel /dpa, Reuters
Autor 24.6.2020. u 16:42

Od jednog ekstrema u drugi: Ifo poslovna klima raste tako jako kao nikada prije

Foto: Martin Schutt / DPA

Piše: Marleen Gründel /dpa, Reuters
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Raspoloženje u rukovodnim etažama njemačkih preduzeća u junu se snažno oporavilo od dramatičnog pada u Corona krizi. Ifo poslovna klima porasla je u odnosu na prethodni mjesec za 6,5 bodova na cifru od 86,2, kako je u srijedu saopštio Ifo institut u Minhenu. Ovo je najveći ikada izmjereni rast, objašnjava institut. Analitičari su doduše računali sa rastom ali su ga u prosjeku očekivali nešto niže na 85,0 bodova.

Ovo je drugi porast za sobom važnog konjukturnog indikatora nakon što je u martu i aprilu zbog krize dramatično pao. U maju se tada pojavila prva iskra nade. Preduzeća vrijednuju njihovu aktualnu situaciju u junu nešto bolje dok su ocjene za budućnost znatno bolje. „Njemačko gospodarstvo vidi svjetlo na kraju tunela“, naglašava predsjednik instituta Clemens Fuest. Poslovna klima je porasla u svim posmatranim područjima, dakle u industriji, uslužnim djelatnostima, u trgovini i građevinarstvu.

Rezultati upitnika Ifo instituta se u bitnom poklapaju sa jučer objavljenim indeksom menadžera nabavke britanskog instituta IHS Markit. I tamo je došlo do značajnog poboljšanja raspoloženja. Pravi podaci iz realnog gospodarstva, naprimjer podaci o proizvodnji, za aktuelni mjesec još nisu dostupni. Dakle pozitivni trend indikatora raspoloženja se još ne može potvrditi.

Ekonomisti upozoravaju pred prevelikim optimizmom

Bankarski ekonomisti međutim komentarišu rezultate oprezno. Doduše najgore u Corona krizi je prebrođeno, kaže Ulrich Wortberg iz Landesbank Hessen-Thüringen. Međutim o povratku na gospodarsku normalnost ne može se još govoriti.

Slično to vidi i Landesbank Baden-Württemberg: „Dno smo dostigli u drugom kvartalu a od trećeg kvartala trebalo bi sa gospodarskim podacima ići snažno na gore“, objašnjava ekonomista Jens-Oliver Niklasch. Za gospodarski učinak od prije vremena Corone to neće biti brzo dovoljno jer još ima dijelova gospodarstva u kojima popuštanje nije na vidiku. Osim toga postoji opasnost drugog talasa infekcije.

Kriza virusa pogodila je konjukturu u Njemačkoj punom snagom. Opadajuća potrošnja i investicije dovele su do pada njemačkog gospodarstva već na početku godine. Bruto domaći proizvod pao je od januara do marta za 2,2 posto i time tako jako kako to nije bilo od finansijske krize 2008/2009. godine. U tekućem drugom kvartalu BDP bi mogao po ocjenama gospodarskih mudraca pasti za čak deset do jedanaest posto. Od trećeg kvartala većina stručnjaka računa sa osjetnim oživljavanjem konjukture i znatnim rastom.

manager-magazin.de

Marleen Gründel /dpa, Reuters
Autor 24.6.2020. u 16:42