Od početka godine 12 novinara ubijeno u Meksiku

tačno.net
Autor 26.8.2019. u 08:53

Od početka godine 12 novinara ubijeno u Meksiku

Foto: Chris McGrath/Getty Images

U Meksiku je od početka godine ubijeno 12 novinara, saopštila je Nacionalna komisija za ljudska prava u toj zemlji, gde se beleži rekordna stopa ubistava.

Prema pisanju lokalnih medija, poslednja žrtva među novinarima je Nevith Condes Jaramilllo, osnivač portala El Opservatorio del Sur, koji je u subotu pronađen izboden na smrt u svom domu u Tehupilku, gradu u državi Meksiko, prenosi AP.

Komisija za ljudska prava navela je u saopštenju da je “nasilje nad novinarima u svim oblicima jedna od suštinskih prepreka da se Meksiko učvrsti kao demokratija”.

Portal El Opservatorio del Sur obećavao je “nezavisno socio-kulturno građansko novinarstvo” i pokazivao sklonost ka “aktivizmu u novinarstvu”.

Jaramillo je na svom sajtu objavljivao priče koje su dovele do toga da se sukobio s lokalnom upravom, rezultirajući sa nekoliko pretnji tokom protekle godine.

Od 2000. ubijena 153 novinara

Nacionalna komisija za ljudska prava u Meksiku navodi da je Jaramillo tražio federalnu zaštitu zbog pretnji.

“Sa ovim ubistvom, broj ubijenih novinara u Meksiku od 2000. godine dostigao je cifru od 153”, navodi se u saopštenju komisije.

Meksiko se smatra jednom od najopasnijih zemalja u svetu za novinare, prema navodima Reportera bez granica i Komiteta za zaštitu novinara.

U proseku, u toj zemlji 90 ljudi bude ubijeno svakog dana, a zvaničnici kažu da ih je oko 17.000 ubijeno samo u prvoj polovini ove godine.

Najveći broj ubijenih strada u obračunima između narko kartela, a većina ubistava ostane nerasvetljena.

AJB

tačno.net
Autor 26.8.2019. u 08:53