Odbačena rezolucija, Rusija ljuta na Savjet bezbjednosti

tačno.net
Autor 2.5.2015. u 11:21

Odbačena rezolucija, Rusija ljuta na Savjet bezbjednosti

Hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN o Jemenu završio se u petak nemogućnošću njegovih 15 članova da se dogovore o izjavi o toj rastućoj krizi, te ih je ambasador Rusije koji je sazvao sastanak, pitao zašto govore o potrebi da se pomogne, ako ne mogu ništa da urade.

Ambasador Rusije, Vitalij Čurkin je sazvao sastanak iza zatvorenih vrata dan pošto je šef UN upozorio da su čak i osnovne komunalne usluge u Jemenu “na ivici kolapsa”.

Diplomate kažu da je Rusija htjela da UN ukažu na vanrednu humanitarnu i bezbjednosnu situaciju u najsiromašnijoj zemlji arapskog svijeta, dok sunitska koalicija koju predvodi Saudijska Arabija nastavlja napade iz vazduha na šiitske pobunjeničke grupe u Jemenu, koje podržava Iran.

Čurkin je rekao da ostali u 15-članom Savjetu bezbjednosti nisu podržali izjavu koju je on predložio. U njoj je pozvao na hitno primirje, ili bar na prekid neprijateljstava iz humanitarnih razloga.

Isto to je dan ranije zatražio generalni sekretar UN, Ban Ki-Mun.

Čurkin je rekao da je članovima Savjeta rekao da je spreman da odustane od poziva na hitno primirje, ali su ipak neki članovi Savjeta tvrdili da moraju da se konsultuju sa svojim vladama.

Čurkinov prijedlog saopštenja je sadržao poziv na brz povratak na mirovne pregovore o Jemenu uz posredovanje UN.

RSE

tačno.net
Autor 2.5.2015. u 11:21