Odblokiran granični prijelaz između SAD-a i Kanade

tačno.net
Autor 14.2.2022. u 09:27

Odblokiran granični prijelaz između SAD-a i Kanade

foto: pehalnews.in

Blokada na kanadskoj strani poremetila je poslovanje u obje zemlje, pri čemu su pojedini proizvođači automobila bili primorani da zatvore nekoliko fabrika.

Najprometniji granični prijelaz između SAD-a i Kanade, most Ambasador, ponovo je otvoren, nakon gotovo jednosedmične blokade demonstranata koji se protive ograničenjima povezanim sa COVID-19.

“Most Ambasador je sada potpuno otvoren i ponovo je omogućen slobodan protok trgovine između kanadske i američke privrede”, navedeno je u saopćenju kompanije Detroit International Bridge, koja je operater ovog mosta, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju AP.

Most je, kako je saopćeno, ponovo otvoren za saobraćaj u nedjelju u 23 sata po lokalnom vremenu, navodi američka agencija, podsjećajući da se preko ovog prijelaza odvija 25 posto ukupne trgovine između dvije zemlje.

Blokada na kanadskoj strani poremetila je poslovanje u obje zemlje, pri čemu su pojedini proizvođači automobila bili primorani da zatvore nekoliko fabrika za sklapanje autodijelova.

‘Konvoj slobode’

Kanadski vozači kamiona tri sedmice su protestovali zbog protiv mjera koje je Vlada donijela u cilju suzbijanja epidemije korona virusa, uključujući i obaveznu vakcinaciju kao uvjet za ulazak u zemlju.

Protesti su nazvani “Konvoj slobode”.

Most Ambasador, najprometniji granični prijelaz između Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, bio je djelimično zatvoren pošto su kanadski vozači kamiona blokirali nekoliko traka.

Slični protesti organizirani su u Vancouveru i Torontu.

Demonstracije širom Kanade

Policija u kanadskom gradu Windsoru u nedjelju je saopćila da je više od 20 ljudi mirno uhapšeno, da je sedam vozila odvučeno i pet zaplijenjeno dok su policajci “čistili” posljednje demonstrante u blizini mosta, koji povezuje ovaj grad sa američkim gradom Detroitom.

U međuvremenu, protest u Ottawi je paralisao centar grada, razbjesnio stanovnike koji su nezadovoljni nereagovanjem policije i izvršio sve veći pritisak na premijera Justina Trudoa.

Demonstracije su “odjeknule” širom Kanade, a slični konvoji su uočeni i u Francuskoj, na Novom Zelandu i u Holandiji.

I američko ministarstvo za unutrašnju sigurnost je upozorilo da bi u toj zemlji moglo doći do sličnih protesta.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 14.2.2022. u 09:27