Odlaganje Brexita: Kraj francuskog strpljenja

 Hendrik Kafsack
Autor 27.10.2019. u 09:42

Odlaganje Brexita: Kraj francuskog strpljenja

foto: AP

Britanski premijer Boris Johnson posjetio je u petak osnovnu školu u Milton Keynes

Partneri u EU nisu jedinstveni oko novog termina izlaska za Veliku Britaniju. Ostane li Francuska tvrda Britanci bi morali dogovor o Brexitu usvojiti po hitnom postupku i Brexit bi se mogao realizovati 15. novembra.

Piše: Hendrik Kafsack, Brüssel

Preveo: Ešref Zaimbegović

Postoje dva načina kako interpretirati zaključak ambasadora EU od petka oko odgode Brexita. Pozitivan način čitanja je da su se zastupnici 27 država EU izjasnili za odgodu termina izlaska koju je zatražila Velika Britanija. To se brzo pokazalo. Finski premijer Antti Rinne, čija zemlja trenutno predsjedava vijeću EU, saopštio je već u četvrtak da velika većina stoji iza ovoga prijedloga. Međutim odlučujuće pitanje je jedno drugo: Za koliko dugo će se odgoditi izlazak Britanaca? O tome se ambasadori, drugačije nego što su bila očekivanja, nisu usuglasili, što je negativan način čitanja. Razgovori oko trajanja bi se sljedećeg tjedna „nastavili u svjetlu razvoja u Londonu“, rečeno je nakon toga. Francuska se protivi i dalje odgađanju na 31.januar 2020. Odluka mora biti jednoglasna.

Francuska državna sekretarka za Evropu Amelie de Montchalin je prije sastanka u petak ujutro ljestvicu postavila visoko. Dugoročno odgađanje Brexita bez jasnoće o tome šta treba da se dogodi u međuvremenu ne vodi ničemu, rekla je jasno u jednom intervju. „Mi hoćemo da znamo, zašto treba da sa tim suglasimo. Da bi Britanci ratifikovali dogovor? Da bi se održali novi izbori? – i ja ne govorim o najavljenim ili poželjnim novim izborima, nego o zaključenim novim izborima.“ Time je odluka 27 partnera EU u petak faktički na samom početku bila isključena. Ratifikacija dogovora o Brexitu je i dalje na čekanju a o novim izborima 12.decembra, koje je predložio premijer Johnson, Donji dom treba da glasa tek sljedećeg ponedjeljka.

Time bi dogovor o dužini odgađanja, kome i ambasadori teže, mogao biti u ponedjeljak uvečer teško ostvariv. To priznaju i EU diplomati. Odluka u Donjem domu mogla bi se odužiti. Međutim prije svega britanska opozicija je potrebnu saglasnost za nove izbore uvjetovala time da EU prije toga zaključi odgodu termina izlaska. „Ustvari trenutno se neprekidno igramo time da loptu ubacujem jedan drugome u igralište“, komentarisao je jedan EU diplomata situaciju u petak. Dok nam 31. oktobar ne bude direktno pred vratima i jedna odluka bude morala pasti.

Ukoliko Francuzi ostanu tvrdi tada EU, bez promjena u Londonu, može zaključiti samo kratku i tehničku odgodu. Novi datum Brexita može u ekstremnom slučaju biti 15. novembra. Britanci bi bili prisiljeni da usvoje dogovor o Brexitu u hitnom postupku ako žele da spriječe neuređeni Brexit. Upravo to je kalkulacija Francuza. „Mi moramo držati pritisak inače ćemo opet ići od jednog odgađanja do drugog i konačno ćemo produžavati samo neizvjesnost“, kažu oni. Ovu brigu nemaju samo Francuzi. „Naša industrija u međuvremenu nam kaže samo još: Sasvim svejedno, da li neuređeni Brexit ili Brexit sa dogovorom, glavna stvar je da imamo jasno“, kaže drugi EU diplomat.

Ipak svih ostalih 26 država članica mogle bi predstaviti odgodu izlaska na 31. januar sljedeće godine, čuje se u diplomatskim krugovima. To je sa pogledom na britansku unutrašnju politiku najbezbolnije. Pritom se ne bi radilo o fiksnoj odgodi nego fleksibilnoj. Trenutno najčešća riječ je „Flextension“. Prijedlog dolazi od predsjednika Vijeća Donalda Tuska. Britanci bi mogli istupiti i prije kraja januara ako bi prije toga ratificirali dogovor o Brexitu. EU bi mogla naprimjer propisati da Ujedinjeno kraljevstvo za vrijeme roka za izlaženje svakoga 1. i 15. u mjesecu može istupiti nakon što ratificira sporazum, čuje se u Briselu.

Jedinstveni su bili ambasadori u petak i u tome da konačna odluka – nakon susreta ambasadora u ponedjeljak uvečer ili, ako drugačije ne ide, u utorak – treba pasti u „pismenom postupku“, rekli su u Evropskoj komisiji. Za to potrebna procedura između glavnih gradova neće zahtijevati više nego jedan dan. Ponovni posebni samit šefova država i vlada oko Brexita sve strane žele izbjeći. Diplomati kažu da su to ambasadori isključili. Tusk to također neće. Ipak jedan diplomata nije htio potpuno isključiti samit sljedećeg utorka: „Šta se uopšte može isključiti oko Brexita.“

faz.net

 Hendrik Kafsack
Autor 27.10.2019. u 09:42

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija