Odlazak istinskog ljevičara

Petar Fehir
Autor 1.11.2020. u 10:22

Odlazak istinskog ljevičara

Tradicionalne podjele na političkom klatnu nisu danas za prepoznati.

Ima mnogo primjera kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni gdje su se pojmovi, fenomeni, sadržaji i način političke borbe pomiješali kao lončići.

Teško je danas nekog od lidera u našem okruženju označiti bojom koja bi ga najbliže odredila. Milanović? Plenković? Vučić? Dodik? Izetbegović?

Ljevica? Desnica? Centar? Socijalisti? Liberali? Konzervativci?

Mogli bismo im nalijepiti mnoge atribute, ali bi malo njih bilo iz arsenala uobičajenog političkog profiliranja.

Jednog takvog, na koga bismo se bez dileme mogli kladiti možemo naći u Švedskoj. Mada su i tamo beskompromisni lideri sve rjeđi.

Njegovo ime je Jonas Sjöstedt koji upravo ovih dana, nakon osam godina na čelu partije, napušta aktivno bavljenje politikom.

I to nakon što je podigao rejting Vänsterpartiet (Lijeve partije) na osam do deset posto prema svim relevantnim mjerenjima. Osim toga mogao se pohvaliti i kao političar s najvećim povjerenjem u javnosti, po izboru cjelokupne glasačke mašinerije.

Iako ima, za političara, samo 56 godina misli da štafetu treba prepustiti mlađima.

Po zanimanju socijalni radnik još se 1978. pridružio Komunističkoj omladini i zaposlio kao monter u pogonu tvrtke Volvo Trucks. Tako je u ”direktnom prijenosu” stjecao iskustva i empatiju za pitanja radnika, što mu je cijelu karijeru bila i glavna preokupacija. U to je vrijeme bio angažiran i kao urednik Crvenog tiska.

Osim u politici Jonas se jednako uspješno ogledao i kao pisac kriminalističkih romana.

Kao predstavnik Lijeve partije bio je i član Europskog parlamenta, u Odboru za okoliš. Većeg dijela svoje plaće, kao i njegovi kolege iz Lijeve partije, odrekao se u fond za stipendiranje mladih.

I u švedskom Parlamentu čiji je bio član Jonas se zalagao za uravnoteženu naknadu zastupnicima. Prosječna osnovna plaća im je oko 68 400 kruna, što je otprilike duplo više od prosječne plaće u Švedskoj, a Jonas je primao 29 600 kruna, prema dogovoru u partiji.

Jonas Sjöstedt će ostati upamćen kao beskompromisni politički aktivista koji je u svojim inicijativama ostao dosljedan načelima solidarnosti, humanizma i socijalne pravde.

Tako je do samog kraja svog liderstva ”prijetio” vodećim Socijaldemokratima da će im uskratiti povjerenje, što bi za njih značilo i gubitak vlasti, ako ne postignu dogovor sa sindikatima po pitanju zakona o sigurnosti radnika.

Prema načelima tog zakona u Švedskoj se provodi praksa ”zadnji došao, prvi odlazi” kako bi se zaštitilo radno pravo ”starijih radnika”. Poslodavci bi rado mijenjali taj zakon i vrše pritisak na Vladu da se on izmjeni. A Vlada vrluda jer je pritišću njeni partneri na vlasti, Liberali i Centar.

Za vrijeme Jonasa Sjöstedta to se nije dogodilo, a kako će biti dalje vrijeme će pokazati.

Za njegovog nasljednika na čelu Vänsterpartiet jednoglasno je, na kongresu održanom zadnjeg listopada, izabrana Nooshi Dadgostar, ranije potpredsjednica Mlade ljevice, stara 35 godina.

U prvom svom govoru izjavila je da se dosadašnja linija partije u ničemu neće mijenjati.

Petar Fehir
Autor 1.11.2020. u 10:22