Odlazi najsiromašniji predsjednik na svijetu

tačno.net
Autor/ica 1.3.2015. u 19:15

Odlazi najsiromašniji predsjednik na svijetu

AFP

MONTEVIDEO – Harizmatički odlazeći predsjednik Urugvaja Hose Muhika zvanično predaje dužnost svom nasljedniku, takođe ljevičaru Tabare Vaskesu. I pored njegove velike popularnosti zbog skromnog načina života i borbe protiv potrošačkog društva i socijalne nepravde, …

… 79-godišnji Muhika nije mogao prema Ustavu da se kandiduje za drugi uzastopni predsjednički mandat.

Bez obzira na političku pripadnost nemoguće je ne biti opčinjen Hoseom – Pepeom Muhikom, koga još zovu i predsjednikom siromahom, piše dopisnik BBC-ja iz Montevidea, prenosi B92.

Iako ima idealističnih, vrijednih i poštenih političara širom svijeta, nijedan od njih nije ni blizu odlazećem urugvajskom predsjedniku kada je riječ o tome da živi po svojim principima, dodaje dopisnik BBC-ija.

I to, kako kaže, nije samo za predstavu. Muhikin stari automobil “buba” vjerovatno je jedno od najčuvenijih vozila na svijetu, mada njegova odluka da ne živi u luskuznoj predsjedničkoj palati nije jedinstvena i vjerovatno će i njegov nasljednik Tabare Vaskez takođe odlučiti da nastavi da živi u svom domu.

Ali kada posjetite Pepea u njegovom minijaturnom domu u predgrađu Montevidea shvatite da se on drži svojih riječi.

U intervjuu za BBC Muhika je zapanjen što se ljudi čude njegovom skromnom načinu života.

“Ja samo živim kao većina mog naroda, ne kao manjina. Živim normalan život i italijanski, španski lideri treba takođe da žive kao njihov narod, ne treba da teže da kopiraju bogatu većinu”, rekao je Muhika, bivši ljevičarski gerilac, koji je proveo više godina u zatvoru tokom desničarskih režima sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.

Muhika je tokom svog mandata sproveo brojne važne socialno-ekonomske zakone kao što je legalizacija istopolnih brakova, legalizacija marihuane i davanje prava na abortus i napušta to mjesto sa povoljnim rejtingom od 65 odsto, što ga čini jednim od najpopularnijih predsjednika svijeta.

Na humanitarnom planu njegova vlada je počela da prima sirijske izbjeglice iz građanskog rata, kao prva latinoamerička zemlja koja je to učinila.

Muhika ostavlja državu sa relativno zdravom privredom i socijalnom stabilnošću o kojoj samo mogu da sanjaju njegovi veći susjedi kao što su Brazil i Argentina.

(Vijesti.ba)

tačno.net
Autor/ica 1.3.2015. u 19:15