Ogromne štete nakon zemljotresa na Novom Zelandu

tačno.net
Autor 14.11.2016. u 12:06

Ogromne štete nakon zemljotresa na Novom Zelandu

Foto: Reuters

Premijer Novog Zelanda John Key izjavio je kako je šteta nakon jučerašnjeg razornog zemljotresa u toj pacifičkoj zemlji znatno veća od preliminarnih procjena i da sve ukazuje da će trebati milijarde dolara da se nadoknadi uništeno.

“Govorim samo o konkretnoj šteti, jednostavno ne znam šta reći… trebat će mjeseci napornog rada“, izjavio je Key za novozelandsku televiziju nakon što je helikopterom obišao područje grada Kaikoura koji je jučer pogođen zemljotresom jačine 7,8 stepeni po Richteru i kojem su život izgubile najmanje dvije osobe.

Zemljotres je nanio velike materijalne štete, uzrokovao prijetnju od cunamija i oštetio brojne saobraćajnice i drugu infrastrukturu, a dvije osobe su smrtno stradale.

Ministarstvo civilne zaštite saopćilo je kako je prijetnja od cunamija okončana, a na terenu su sve nadležne službe koje pomažu stanovnicima ugroženih regija. I premijer Key je odgodio planiranu zvaničnu posjetu Argentini.

Nakon razornog potresa koji je Novi Zeland pogodio jučer iza ponoći sa epicentrom u regiji Chrischurch, tu pacifičku zemlju pogodilo je najmanje 150 naknadnih podrhtavanja tla.

N1

tačno.net
Autor 14.11.2016. u 12:06

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija