Oklahoma dozvolila upotrebu oružja u crkvama

tačno.net
Autor 9.5.2018. u 09:17

Oklahoma dozvolila upotrebu oružja u crkvama

Foto: EPA

Korištenje vatrenog oružja radi samoodbrane dopušta se ubuduće u bogomoljama u Oklahomi, bez opasnosti od pokretanja građanskog ili kaznenog postupka, po novom zakonu koji je donijela ta američka savezna država.

Guvernerica Mary Fallin potpisala je tekst koji je u aprilu gotovo jednoglasno donesen u parlamentu te savezne države.

Novi zakon proširuje na mjesta bogoštovanja odluku po kojoj svako ko ocijeni da je u životnoj opasnosti može upotrijebiti vatreno oružje makar imao i drugu mogućnost da se odbrani, primjerice bijegom, prenosi agencija Hina.

Oklahoma, država sjeverno od Teksasa, proučava i nacrt posebnog zakona koji će svakom građaninu iznad 21 godine omogućiti nošenje oružja a da ne mora imati dozvolu ni vježbati gađanje.

Mjere koje su uvedene u nekoliko drugih saveznih država polučile su različite stupnjeve uspjeha, nakon pucnjave u crkvi u Teksasu u novembru prošle godine, navode britanski mediji.

Pucnjava u Teksasu

U jednoj od najkrvavijih masovnih pucnjava u SAD-u, 26 osoba je ubijeno nakon što je naoružani muškarac ušetao u crkvu i počeo pucati po vjernicima u Sutherland Springsu, u Teksasu.

Napadač Patrick Kelley je pokušao pobjeći s mjesta događaja, no napao ga je naoružani susjed Stephen Willeford, koji ga je ranio ispred crkve unatoč neprobojnom prsluku.

U Sjedinjenim Američkim Državama svake godine od vatrenog oružja smrtno strada više od 33.000 ljudi, među kojima 22.000 dignu ruku na sebe, pokazuje nedavna studija.

Rasprava o zakonu o nošenju oružja, izuzetno pomirljiva, povede se nakon svake veće pucnjave. Unatoč tome, malo je konkretnih mjera za suzbijanje ovakvih pojava, uglavnom zbog utjecaja moćnog oružanog lobija, Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA).

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 9.5.2018. u 09:17