Oligarsi u Engleskoj: Ulica milijardera u Londongradu

Jörg Schindler
Autor 25.3.2018. u 15:11

Oligarsi u Engleskoj: Ulica milijardera u Londongradu

Foto:Shutterstock/ Barsan ATTILA    Whitehall Court u Londonu

Ruski poslovni ljudi upumpali su milijarde funti u britansko glavni grad, često iz mutnih izvora. Nakon napada na Skripala sada se javlja otpor.

Autor: Jörg Schindler, London
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Whitehall Court u Londonu spada u najbolje adrese britanskog glavnog grada. Ko u ovoj zgradi punoj istorije, u kojoj su između ostalih živjeli George Bernard Shaw i H.G. Wells, može iznajmiti apartman, taj je nagrađen širokim pogledom preko Temze. Londonsko jaje, neboder The Shard, vestminsterski most, sve je to veoma blizu. I ne treba se puno naginjati sa prozora da bi se imao ekskluzivni pogled na britanski parlament.

Čovjek, koji prema navodima posjeduje luksuzne stanove 138A i 138B, nema puno od te panorame. On je, ako uopšte, vrlo rijetko u Londonu. Igor Šuvalov ima važnijih poslova: kao zamjenik premijera mora profesionalno učestvovati u upravljanju Rusijom. “Čudno je ustvari da čovjek koji zvanično ne zarađuje više od 100.000 funti godišnje, može imati dva stana u Londonu koji vrijede milione”, kaže Rachel Davies.

Ova mlada žena iz Transparency International stajala je u četvrtak, okružena desetinama novinara, pred Whitehall Courtom. Potom je grupa ušla u autobus da bi napravila neobičnu turu razgledanja kroz London. To je bilo organizovano od ClampK, jedne nevladine organizacije, koja se bori protiv pranja novca od strane  “kleptokrata” a posebno njihove bestidno skupe kuće. A pošto jedan veliki dio toga pripada ruskim milijarderima ClampK je ovih dana veoma interesantan.

Zagonetni napad otrovom na dvostrukog špijuna Sergeja Skipala prije tri sedmice gurnuo je blještavu rusku scenu oligarha u Velikoj Britaniji u prvi plan. Više prijatelja i poznanika ruskog predsjednika Vladimira Putina preplavili su proteklih godina London sa milijardama. Javna tajna je da veći dio ovoga novca potiče iz nejasnih, mutnih izvora. Britanska vlada, koja je sigurna da Kremlj stoji iza napada na Skipala, najavila je da priliv novca iz Rusije ubuduće bolje kontrolisati.

Milijarde funti čije porijeklo je virtuozno zakamuflirano

Rachel Davies međutim sumnja u to. Velika Britanija je stvorila jedan skoro perfektan sistem za pranje novca a „vlada je suodgovorna“, kaže ona dok autobus ide kroz bogatašku četvrt južnog Londona. Prema izračunima Transparency International u britanskim nekretninama nalazi se 4,4 milijarde funti čije porijeklo je virtuozno zakamuflirano. Petina od toga pripada Rusima, koji time, nakon osoba iz Arapskih Emirata, čine drugu najveću grupu. Godinama, kaže Davies, niko nije stvarno htio da zna odakle investirani novac potiče.

Roman Borisovich/ Kleptocracy Tours/ Whitehall Court/ Bus/ London

Između 2008. i 2015, u „eri naivnosti“, britanski uredi izdali su oko 3.000 „viza za investitore“, otprilike četvrtinu na ruske državljane. Na pitanje ko to kontroliše ministarstvo unutrašnjih poslova izjavilo je da je provjera na strani banaka dok su banke upućivale na ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tako je član uprave energetskog giganta Gazprom mogao za 15 miliona funti kupiti kuću 102 na Eton Square. Osim toga tokom 4 godine uspio je kupiti tri placa na najboljim lokacijama za ukupno 250 miliona funti od kojih su neki bili griješno preskupi. Međutim ovdje se uopšte ne radi o cijeni, kaže Mark Hollingsworth, autor knjige „Londongrad“: „Radi se o tome da se novac donese u London, tu sakrije i čuva“. Put je stalno isti: novac je dobijen korupcijom ili drugim kriminalnim radnjama u Rusiji i nakon toga preko Kipra ili ofšore centara kao što su Djevičanski otoci prebačen u London.

A pošto britanska vlada dozvoljava da vlasnici nekretnina, koji se sakrivaju iza firmi u poštanskim sandučićima, smiju ostati anonimni, prljavi novac u Velikoj Britaniji je siguran. U slučaju kuće Eton Square aktivisti borbe protiv korupcije slijedili su porijeklo novca i došli do prebogatog oligarha Arkadija Rotenberga, bliskog prijatelja Putina.

Kriminalom stečen novac iz Rusije za propagandu na Zapadu

I sve to nije jednostavno velika igra “Monopoli“ u jednom stvarnom gradu, kaže opozicioni političar Vladimir Ašurkov, koji živi u egzilu u Londonu. Te ogromne milijarde koje ruski moćnici stavljaju na stranu su za Putina i njegove saradnike sredstvo za podmićivanje da bi se na Zapadu kroz propagandu, sajber operacije ili još gore stvari uzrokovalo sve više haosa. „Sve agresivniji nastupi Rusije proteklih godina omogućeni su koruptivnim novcem koji nesmetano dolazi, prije svega u Britaniju.“

Nakon sat i pol bus sa posmatračima kleptokrata zaustavio se pred jednom malom ulicom u Kensingtonu. Barijere i naoružani policajci osiguravaju prilaz. „Milijarderska ulica“ naziva osnivač ClampK Roman Borisovič ovu uličicu jer tamo između ostalih imaju vile vlasnik FC Chelse Roman Abramovič i investitor Leonard Blavatnik. I ruska ambasada ima svoje sjedište ovdje u Kensigton Palace gardens.

Kada je grupa novinara htjela da uđe u, za javnost otvorenu ulicu, put su im prepriječili zaštitari a par minuta kasnije došla je policija. Njihov stav je da niko sa kamerama ne može u ulicu. Koga ili šta trebaju oni zaštititi u tom trenutku ne može se stvarno reći. Mogu biti milijarderi. Ili princ naslijednik William i njegova Katherine. Oni su praktično susjedi Romana Abramoviča.

spiegel.de

Jörg Schindler
Autor 25.3.2018. u 15:11