Olimpijska korupcija: Putinova skupa zimska zabava

tačno.net
Autor 1.6.2013. u 15:52

Olimpijska korupcija: Putinova skupa zimska zabava

To je veliki prestižni projekt Kremlja – a troškovi eksplodiraju: Ruska opozicija procjenjuje da je do 30 milijardi dolara nestalo u pripremama za zimsku olimpijadu u Sočiju. Prijatelji iz mladosti predsjednika Putina raduju se zbog masnih narudžbi.

Ruska opozicija kritikuje eksplodirajuće troškove za zimske olimpijske igre u crnomorskom gradu Soči 2014. godine. Prilikom dodjeljivanja igara 2007. predsjednik Putin je troškove ocjenio na 12 milijardi dolara, ali u stvarnosti bi ovaj prestižni projekat Kremlja mogao koštati preko 50 milijardi dolara. Razlog za eksploziju troškova je prema mišljenju opozicionog političara Borisa Nemcova nezaustavljiva korupcija.

Na građevinskim radovima izgubljeno je 25 do 30 milijardi dolara, do ovoga zaključka dolazi izvještaj koga je predstavio Nemcov. Milijarde su završile u đepovima Putinovih prijatelja i oligarha. Zimske igre prijete da postanu za Rusiju „ne triumf, nego sramota.“

Nemcov, nekadašnji guverner i vicepremijer za vrijeme predsjednika Borisa Jelcina, je među  vođama Putinovih protivnika. Soči je njegovo rodno mjesto. Nemcov se 2009. kandidovao za gradonačelnika, ali je morao priznati poraz od kandidata partije Kremlja “Jedinstvena Rusija”

Izvještaj opozicije baca novo svjetlo na dramatični porast troškova za građevinske objekte u Sočiju.

  • Olimpijski stadion “Fischt”, na kome 2018.treba također da se igraju utakmice svjetskog prvenstva u nogometu koštaće umjesto planiranih 7,5 milijardi rublji najmanje 23,5 milijardi rublji ( oko 780 miliona dolara). Svako od 40.000 mjesta za gledaoce koštaće prema tome 19.500 dolara. Kod olimpijskoh igara u prošlosti prosječna vrijednost ležala je na 6.000 dolara, izračunao je Nemcov.
  • Također i hokejski stadion “Bolschoi” (300 miliona dolara) će biti znatno skuplji nego što je planirano. Jedno gledališno mjesto košta 25.000 dolara, u prosjeku na olimpijadama je ono, prema izvještaju, koštalo 10.800 dolara.
  • Izgradnja cesta i željeznica je skuplja nego u Evropi i USA. Troškovi za 11 kilometara autoputa iznose 11,9 milijardi dolara. Preračunato to je 170 miliona dolara po kilometru.
  • Autoput do skijaške oblasti Krasnaja Poljana sa devet milijardi dolara biće tri puta skuplji nego što se na početku planiralo. To je više nego što je koštala kompletna zimska olimpijada u Vancouveru ( oko šest milijardi dolara).

Drugačije nego kanadska metropola Soči prije prijavljivanja skoro da nije imao nikakve infrastrukture odgovarajuće olimpijadi. Sportska borilišta i hoteli, ali također i borilišta za zimske sportove i ceste morale su se izgraditi. Geografski položaj između obale mora i podnožja Kavkaza otežava radove.

 Mnogi građevinski projekti dijeljeni su bez natječanja

Nemcov ima dalje razjašnjenje za astronomske troškove: Mnogi građevinski radovi dodjeljeni su bez natječaja. Često su bili u prednosti Kremlju bliski oligarsi i Putinovi prijatelji, naprimjer braća Rotenberg. Arkadij i Boris Rotenberg su sa Putinom prijateljski vezani od mladosti, predsjednik je bio njihov partner u džudou.

Firme Rotenbergovih grada gasovod u Sočiju, aerodrum i dobijaju veoma često poslove na izgradnji cesta. Ovaj sektor važi u Rusiji kao posebno zaražen korupcijom. Olimpijske narudžbe Rotenbergovih se, prema Nemcovu, kreču na rekordno podozrelih sedam milijardi dolara.

Arkadij Rotenberg se 2010. prvi puta pojavio na listi najbogatijih Rusa magazina Forbes. Poslednji puta se pomjerio sa 63. mjesta na 31. poziciju.Njegova imovina se procjenjuje na 3,3 milijarde dolara.

Eksplodirajuće troškove ne ljute samo opozicione političare kao što je Nemcov. Također dnevne novine “Nesawisimaja Gaseta” su skoro kritikovale izdatke kao “bezobrazno visoke”.

Međutim procjene Nemcova da su u Sočiju nestale 25 do 30 milijardi dolara su nedovoljno dokumentirane. One se ne oslanjaju na dokumente inspekcije i istražnih organa nego na iskustvene podatke sa prošlih zimskih olimpijada.

spiegel.de  /  Benjamin Bidder

Pripremio i prilagodio: Ešref Zaimbegović

tačno.net
Autor 1.6.2013. u 15:52