Oluja i jaka kiša paralizirali Veliku Britaniju: U Sussexu nestalo 14-godišnje dijete

tačno.net
Autor 28.10.2013. u 10:35

Oluja i jaka kiša paralizirali Veliku Britaniju: U Sussexu nestalo 14-godišnje dijete

Jedna od najjačih odluja u posljednjih nekoliko decenija uzrokovala je prekide u saobraćaju, poplave i nestanak električne energije širom Velike Britanije

Oluja i jaka kiša uzorkovali su brojne probleme u saobraćaju širom Velike Britanije, a naročito u južnom dijelu zemlje.

Oko 2.000 kuća je ostalo bez struje, dok je 130 letova sa aerodrome Heathrow otkazano. Aviokompanije su savjetovale putnicima da ih kontaktiraju ukoliko namjeravaju putovati ovih dana.

Prekinut je i saobraćaj između centralnog Londona i aerodroma Gatwick i Stansted, dok je luka u Doveru, najveća u Velikoj Britaniji, potpuno zatvorena, zbog čega je prekinut brodski saobraćaj sa Francuskom.

Širom Britanije zatvorene su saobraćajnice zbog drveća na putu. Oluja je dosegnula jačinu od 160 kilometara na sat u nekoliko regiona, izvijestili su meteorolozi.

Prekidi su zabilježeni i u željezničkom saobraćaju, te kompanije savjetuju putnicima da ne kreću na put ni danas. Gradski saobraćaj u Londonu također je ometan prekidima i znatno je usporen. Zbog oluje je u prekidu i željeznički saobraćaj na relaciji London – Brisel.

Mediji javljaju da je 14-godišnje dijete nestalo u istočnom Sussexu, te da je u toku potraga za njim.

Zadnja oluja ove jačine desila se u oktobru 1987. godine. Oko 7.000 kuća u jugozapadnom dijelu zemlje je bez struje. U ovom dijelu Britanije, u oluji je oboreno na stotine stabala, dok su mnogi gradovi poplavljeni.

tačno.net
Autor 28.10.2013. u 10:35