Opasnost bez presedana: 34 skupine u svijetu uz Islamsku državu

tačno.net
Autor 6.2.2016. u 10:54

Opasnost bez presedana: 34 skupine u svijetu uz Islamsku državu

UN-ov čelnik nazvao je IS “najbogatijom svjetskom terorističkom organizacijom”, dodajući da brojna izvješća procjenjuju da je prošle godine zaradila između 400 i 500 milijuna dolara od nafte i plina

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da su 34 skupine širom svijeta proglasile lojalnost Islamskoj državi do polovice prosinca, a da će ta brojka ove godine samo rasti, javili su američki mediji.

UN-ov čelnik nazvao je IS “najbogatijom svjetskom terorističkom organizacijom”, dodajući da brojna izvješća procjenjuju da je prošle godine zaradila između 400 i 500 milijuna dolara od nafte i plina.

Ban u izvješću za UN-ovo Vijeće sigurnosti u petak kaže da su na prošlogodišnju zaradu utjecali i porezi, te konfisciranje imovine i preprodaja.

Prvi čovjek UN-a kaže da IS predstavlja “opasnost bez presedana”, zbog svoje sposobnosti da uvjeri skupine iz čitavog svijeta poput Filipina, Uzbekistana, Pakistana, Libije i Nigerije da joj iskažu lojalnost.

On je dodao i da bi se članice UN-a trebale pripremiti na veći broj napada grupa povezanih s IS-om čiji članovi putuju u druge zemlje kako bi vršili napade i razvili svoju mrežu.

Džihadisti IS-a su prije manje od dvije godine zauzeli velika područja Iraka i Sirije i, uprkos međunarodnim naporima da budu poraženi, Ban navodi da je IS i dalje prisutna u obje zemlje i da se nastavlja širiti.

novilist.hr

tačno.net
Autor 6.2.2016. u 10:54