Opći štrajk paralizirao Grčku, škole i tvrtke zatvorene

tačno.net
Autor 20.2.2013. u 10:19

Opći štrajk paralizirao Grčku, škole i tvrtke zatvorene

Većina tvrtki i javnih institucija zatvorena je u srijedu, budući da su se između ostalih štrajku pridružili i nastavnici, željezničko osoblje, zaposlenici autobusnih tvrtki, medicinsko osoblje i zaposlenici banaka.

Grčka / EPA

Grčki radnici pokrenuli su u srijedu 24-satni opći štrajk koji je zaustavio promet u zemlji i zatvorio škole, a bolnice rade samo za hitne slučajeve. Dva najveća grčka sindikata, sindikat radnika u privatnom sektoru GSEE i sindikat radnika u javnom sektoru ADEDY, organizirali su štrajk u znak prosvjeda protiv smanjenja plaća i povećanja poreza.

Ta dva sindikata, koja okupljaju 2,5 milijuna radnika, održala su niz štrajkova od početka krize 2009. godine, testirajući volju vlade da provede reforme i mjere štednje u svjetlu sve većeg nezadovoljstva javnosti. “Štrajk je naš odgovor na politiku slijepe ulice, koja je iscijedila naše radnike, osiromašila društvo i dovela do recesije i krize”, priopćio je sindikat GSEE. “Naša borba će se nastaviti sve dok se nastavi provoditi takva politika”, dodao je sindikat.

Učestalost štrajkova u Grčkoj povećala se posljednjih tjedana zbog sve veće nezaposlenosti i siromaštva u zemlji. Jednodnevni posjet francuskog predsjednika Francoisa Hollandea Ateni u utorak prošao je uglavnom nezamijećeno zbog štrajka novinara. U sjevernoj i središnjoj Grčkoj seljaci već gotovo mjesec dana prosvjeduju zbog povećanja troškova proizvodnje, blokirajući povremeno važne prometnice. Većina tvrtki i javnih institucija zatvorena je u srijedu, budući da su se između ostalih štrajku pridružili i nastavnici, željezničko osoblje, zaposlenici autobusnih tvrtki, medicinsko osoblje i zaposlenici banaka. Očekuje se da će prosvjedi kulminirati kasnije u srijedu na središnjem atenskom trgu Sintagmi gdje će se okupiti najveći broj prosvjednika.

Poslovni.hr

tačno.net
Autor 20.2.2013. u 10:19