Opozicija u Crnoj Gori ne priznaje rezultate izbora

tačno.net
Autor 18.10.2016. u 09:23

Opozicija u Crnoj Gori ne priznaje rezultate izbora

Foto: Reuters

Predstavnici Demokratskog fronta, Velike koalicije Ključ, Demokrata i Socijaldemokratske partije održali su sinoć sastanak na kome je donijeta jednoglasna odluka da ti politički subjekti ne priznaju rezultate juče održanih izbora.

Predstavnici tih stranaka su se, rečeno je u Velikoj koaliciji Ključ, saglasili da ne priznaju rezultate izbora imajući u vidu da su, kako se navodi, ovaj izborni proces pratile takve zloupotrebe “koje su po sadržaju i broju nadmašile sve prethodne izborne procese u istoriji parlamentarizma Crne Gore”.

Na sastanku je ocijenjeno da posebno imaju u vidu činjenicu da su pojedini mediji već u subotu najavili, a državni organi Crne Gore u nedjelju saopštili da se tokom izbornog dana desio pokušaj državnog udara.

“Jasno je, da se u atmosferi državnog udara na sam dan izbora ne mogu održati slobodni, fer i pošteni izbori”, ocijenjeno je na sastanku.

Navedeni opozicioni parlamentarni subjekti insistiraju da nezavisna komisija, u okviru koje treba uključiti i predstavnike međunarodne zajednice, konstatuje i ispita sve činjenice u vezi sa navedenim državnim udarom i javnosti saopšti ko su izvršioci, a ko nalogodavci tog krivičnog djela.

Ove četiri izborne liste, koje su osvojile 39 poslaničkih mandata od mogućih 81, konstatovale su da ne mogu priznati rezultate izbora koji su održani u danu kada je izvođen državni udar.

U zaključku kojim je definisana zajednička odluka cjelokupne parlamentarne opozicije o nepriznavanju rezultata izbora, navedeno je da se tim prije ne mogu prihvatiti rezultati jer je državni udar izvođen dan pred održavanje glasanja, kao i na sam dan izbora, što je nespojivo sa slobodnim i demokratskim izjašnjavanjem građana.

N1

tačno.net
Autor 18.10.2016. u 09:23