Opozicioni list Zaman štampat će se u Njemačkoj

tačno.net
Autor 8.3.2016. u 10:34

Opozicioni list Zaman štampat će se u Njemačkoj

Nakon što je turska vlada “nasilno” preuzela kontrolu nad natiražnijim opozicionim dnevnim listom u Turskoj, Zaman, iz uredništva tih novina najavili su da će nastaviti štampanje kao dnevni list u Njemačkoj.

U razgovoru za Reuters glavni urednik Zamana Sueleyman Bag kazao je da trenutna verzija tih novina u Turskoj nema nikakve veze sa pravim Zamanom, te najavio štampanje tih novina u Njemačkoj.

“Mi ćemo u Njemačkoj štampati nezavisne dnevne novine Zaman Almanya. Još uvijek ne znamo kako ćemo to sve realizirati, ali radimo na tome. Ovo je veliki izazov za nas”, rekao je Bag.

Iz uredništva ovog lista očekuju veliku podršku, s obzirom da u Njemačkoj živi veliki broj turskih državljanja, gdje još od ranije imaju 14.300 pretplatnika.

List Zaman je blisko povezan sa pokretom Hizmet i liderom Fethullahom Gulenom, koji se nalazi u SAD-u, a Turska ih naziva terorističkom grupom koja nastoji svrgnuti vladu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Sud je u petak na zahtjev istanbulskog tužioca donio odluku kojom će odsad popularni list Zaman uređivati novi administratori. Nije dato nikakvo dalje objašnjenje. Nedugo nakon toga policija je upala u prostorije dnevnih novina, a u međuvremenu se ispred redakcije Zamana okupio veliki broj demonstranata.

Ovaj potez protiv novina Zaman napravljen je nakon što je policija pritvorila prominentnog biznismena zbog navoda o finansiranju “Gulenove terorističke grupe”, kako su rekli tužioci, navodi Reuters.

Iz lista Zaman optužuju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da narušava slobodu govora, uz kritiku i zemljama Evropske unije da prešućuju evidentno kršenje ljudskih prava u Turskoj.

vijesti.ba

tačno.net
Autor 8.3.2016. u 10:34

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija