Optimizam EU-a zbog pregovora s Velikom Britanijom

tačno.net
Autor 21.11.2020. u 09:18

Optimizam EU-a zbog pregovora s Velikom Britanijom

Nije bilo napretka o ključnim pitanjima, kao što su prava na ribarenje, propisi o poslovanju i državna pomoć.

Evropska unija je iznijela jednu od svojih najoptimističnijih procjena stanja pregovora o odnosima s Velikom Britanijom poslije Brexita kako se približava kraj godine, do kada se treba postići sporazum o tome.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je kako se “posljednjih dana vidi bolji napredak, više napredovanja o važnim pitanjima”, prenosi Beta pozivajući se na AP.

“To je dobro”, rekla je ona novinarima, a ta njena ocjena je u velikom kontrastu s prethodnim izjavama o pregovorima dvije strane koji se mjesecima odugovlače uz skoro nepostojeći napredak.

Pošto je jedan član pregovaračkog tima EU-a testiran pozitivno na korona virus, zbog čega su direktni pregovori na visokom nivou prekinuti, Von der Leyen je kazala da je rad na pravnim tekstovima toliko napredovao da se dalji razgovori putem videoveze mogu nastaviti, pošto sada “ima suštine gdje se može ići red po red”.

Posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo mnogo napretka o ključnim pitanjima, kao što su prava na ribarenje, propisi o poslovanju i državna pomoć.

‘Ima još metara do cilja’

“Ostvaren je napredak o pitanju državne pomoći”, rekla je Von der Leyen u osvrtu na ključni zahtjev EU-a da Velika Britanija prekomjerno ne subvencionira svoje proizvode koji bi mogli biti konkurencija proizvodima EU-a.

Ali, uprkos pozitivnoj procjeni, ona je nastojala ublažiti bilo kakav pretjerani optimizam.

“Ima još metara do cilja. Zaista, pritisak vremena je sada nesumnjivo veliki”, rekla je evropska zvaničnica.

Sadašnji prelazni aranžman između Velike Britanije i EU-a ističe 31. decembra, ali potrebno je da se brzo dođe do trgovinskog dogovora, pošto Uniji treba četiri sedmice da ga odobri, prevede na sve jezike i dobije odobrenja članica i Evropskog parlamenta.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 21.11.2020. u 09:18