Orban traži čvršće saveznike u novoj austrijskoj desnoj vladi

tačno.net
Autor 30.1.2018. u 09:54

Orban traži čvršće saveznike u novoj austrijskoj desnoj vladi

foto: Reuters

Mađarski premijer Viktor Orban u utorak će se sastati s čelnicima austrijske vladajuće koalicije konzervativaca i krajnje desnice, koji dijele njegova tvrdolinijaška stajališta o imigraciji i otvoreni su za bliže veze s Mađarskom u Europskoj uniji podijeljenoj oko mnogih pitanja.

Kancelar Sebastian Kurz doveo je svoje konzervativce do pobjede na parlamentarnim izborima u Austriji u listopadu, a potom postigao koalicijski sporazum s protuimigrantskom Slobodarskom strankom u prosincu, čime je Austrija postala jedina zapadnoeuropska zemlja koja ima krajnju desnicu u vladi.

Kurz je u svojoj predizbornoj kampanji zauzimao čvrst stav oko imigracije nakon što je Austrija 2015. primila velik broj tražitelja azila.

Mnogi od njih došli su iz Mađarske dok Orban nije na granicu sa Srbijom stavio žicu.

»Sutra ćemo imati razgovore s kancelarom i vicekancelarom,« rekao je Orban, dodajući da bi s njima »želio potpisati sporazum.. o migraciji, o zaštiti Austrije i Mađarske i međusobnoj pomoći. Nadam se da ću u u tome uspjeti«.

Lider Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache, sada vicekancelar, rekao je da bi se Austrija trebala odmaknuti od svojih tradicionalnih zapadnih saveznika kao što je Njemačka te približiti Višegradskoj skupini istočnoeuropskih zemalja, Kurz je potrošio dosta vremena uvjeravajući saveznike da će austrijska vlada ostati proeuropska, ali se slaže s Višegradskom skupinom da bi EU trebala prestati tjerati zemlje da prihvate obvezujuće kvote prihvata migranata.

novilist.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 30.1.2018. u 09:54

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija