Orbanova kampanja protiv Sorosa: Stari neprijatelj

 Stephan Löwenstein
Autor 2.3.2018. u 14:04

Orbanova kampanja protiv Sorosa: Stari neprijatelj

Foto: AFP

Orbanovo strašilo: Plakat mađarske vladajuće partije protiv Sorosa sa natpisom: „ Ne dozvolimo da se Soros posljednji smije.“

Mjesecima je mađarska desničarsko nacionalistička vlada širila teorije zavjere o američkom filantropu Georgu Sorosu. Sad kažu da premijer Orban želi okončati ovu kampanju iz taktičkih razloga. Međutim tako jednostavno to nije.

Piše: Stephan Löwenstein

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Vijest o zaustavljanju kampanje protiv Sorosa ipak je bila nešto preuranjena. Čak i kad bi se htjelo ne može se tako brzo sve svesti od stotinu na nulu: kombinacija plakata, zakona, anketa i stalno se ponavljajućih poruka mađarske vlade pod premijerom Viktorom Orbanom, koja finansijskom investitoru i dobrotvoru Georgu Sorosu podmeče da namjerno izazvanom migracijom želi destabilizirati Evropu. Sredinom tjedna jedne novine, kritički orijentisane prema vladi, objavile su da bi se kampanja „Stop Soros“ trebala završiti. Od sada je „zabranjeno“ da se materijali koji štete ugledu američkog milijardera mađarskog porijekla objavljuju na Facebook stranicama poslanika, izvještava „Magyar Nemzet“.Novine se pozivaju na cirkularno pismo centrale nacionalkonzervativne partije Fidesz. I novinski portal „index.hu“ smatra da je vidljivo da Fidesz sada prelazi na „propagandu uspjeha“ i na Facebook stranicama poslanika objavljivače se više „pozitivnih poruka sa puno smajlija“.

Ipak još uvijek u četvrtak vise na stanicama metroa i autobusnim stajalištima u Budimpešti plakate na kojima se vidi Soros, sa makazama za sječenje žice, okružen vođama opozicije sa ljevice i desnice, sa natpisom „Zajednički ćemo srušiti ogradu“. A jedan od Orbanovih državnih sekretara kritikovao je, u vladi bliskim novinama, prijedlog bugarskog EU- predsjedništva koji predviđa automatsku raspodjelu migranata na članske države. U njemu se vide elementi „plana Soros“ a Mađarska to odbija. Tom prilikom on je demantirao i informacije iz štampe o obustavljanju vladine kampanje protiv ilegalne migracije.

Međutim ova vijest nije bila sasvim bez osnova. U vladajućoj partiji stvarno vlada primjetna nesigurnost u kurs, za koji se do sada vjerovalo da će Orbanu 8. aprila bez muke obezbjediti treću nadmoćnu izbornu pobjedu od 2010. Do sada je recept bio: ignorisati razjedinjenu opoziciju i pokazati se kao borci protiv znatno jače strane sile, kao što je naprimjer Soros. Do sada je ova strategija u anketama obezbjeđivala Fideszu nadmoćno vodstvo, sa tri puta više birača koji su već odlučili nego najjača opoziciona snaga, partija Jobbik, za koju izgleda da se nastoji odvojiti od svoga desničarsko ekstremističkog porijekla. Tek poslije njih rangirane su četiri do pet ljevičarskih i liberalnih partija, koje bi mogle ući u parlament i koje su da sada manje ili više agirale prema principu: odvojeno marširati, zajednički izgubiti.

Međutim prošle nedjelje pokazalo se da i Fidesz može biti pobijeđen čak u svojim uporištima ako druge partije, od sasvim desnih do sasvim lijevih, rade zajedno. Tako je u izborima za gradonačelnika u južnomađarskom gradiću Hódmezõvásárhely zajednički, vanpartijski kandidat pobijedio dosadašnjeg gradonačelnika iz Fidesza. To je izazvalo veliko iznenađenje na svim stranama. U opozicionim partijama započela je žustra diskusija o tome da li i kako bi se ipak moglo kooperirati da bi 8.aprila mogli izazvati Fidesz političare u njihovim izbornim jedinicama. A na strani vlade očigledno se razmišlja o tome zašto poruka, koja se u jednoj vrsti trajne predizborne kampanje već najmanje godinu dana šalje građanima, nije dovela do mobiliziranja stalnih birača.

Zaokret ka više pozitivnih poruka mogao bi biti dio konzekvenci. Međutim ne izgleda vrlo vjerovatno da će se tim za vrijeme utakmice mijenjati i da će se odustati od toga da se Orban predstavlja kao jedina odbrana protiv prijeteće invazije migranata. Najviše što se može očekivati je da se poruka diverzificira. Ovoga tjedna vlada je atakirala na UN, naime na visokog komesara za ljudska prava, Zeid Ra’ad al-Husseina. Problem za Fidesz nije time otklonjen. Jer Hódmezõvásárhely je manje pokazatelj jačine opozicije koliko uticaja optužbi za korupciju koje sežu do tamo. Tamo je firma Orbanovog zeta István Tiborcza dobila prvu od više milionskih narudžbi za obnovu javne rasvjete – u vrijeme kada je tamo bio gradonačelnik Orbanov šef ureda János Lázár.

faz.net

 Stephan Löwenstein
Autor 2.3.2018. u 14:04