Orbanova vlada želi kontrolirati i pozorišta

tačno.net
Autor 7.12.2019. u 09:01

Orbanova vlada želi kontrolirati i pozorišta

foto: EPA

Gargely Karacsony, liberalni sociolog i gradonačelnik Budimpešte, rekao je da je prijedlog zakona ‘korak u vrlo lošem smjeru’.

Mađarska nacionalistička Vlada želi steći veću kontrolu nad pozorištima, što bi, prema kritičarima, moglo ugroziti neovisnost kulture i ograničiti umjetničku slobodu.

Prema nacrtu zakona, na koji je uvid imao Reuters, Vlada planira osnovati nacionalno vijeće za kulturu, na čelu s ministrom, s ciljem da “postavi prioritete i upute koje treba slijediti u mađarskoj kulturi”, prenijela je Hina.

Ministar bi, osim toga, utjecao na izbor i smjenu direktora pozorišta u institucijama koje zajednički finansiraju centralna i lokalna vlast.

“To je nužno da bi se aktivnostima koje potpadaju pod ovaj zakon aktivno branili interesi nacionalne dobrobiti”, piše u prijedlogu zakona, citira britanska agencija.

Od kako je premijer Viktor Orban došao na vlast 2010. godine, njegova stranka Fidesz izmijenila je Ustav, uspostavila kontrolu nad državnim medijima, a poslovni ljudi bliski Orbanu i stranci izgradili su poslovna carstva.

‘Umjetnici na političkoj uzici’

Njegova vlada često se sukobljavala s Evropskom unijom oko onoga što kritičari smatraju srozavanjem demokratskih standarda u srednjoevropskoj državi s oko deset miliona stanovnika.

Orbanove pristalice traže da se stane ukraj, kako kažu, dominaciji lijevo liberalnih ideja u mađarskoj kulturi.

Orban tvrdi da je na izborima dobio mandat da izmijeni različite aspekte društvenog života.

Gargely Karacsony, liberalni sociolog i gradonačelnik Budimpešte, napisao je na Facebooku da je prijedlog zakona “korak u vrlo lošem smjeru”.

“Taj prijedlog će ukinuti kulturnu raznolikost, koja proistječe iz slobode, što znači da se umjetnike ne može držati na političkoj uzici”, rekao je Karacsony.

Mađarsko teatrološko društvo izdalo je saopćenje u kojem upozorava da bi takav zakon ograničio umjetničku slobodu na neprihvatljiv način.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 7.12.2019. u 09:01