Oružane snage nisu prijavile kriminalnu prošlost ubice iz Texasa

tačno.net
Autor 7.11.2017. u 09:18

Oružane snage nisu prijavile kriminalnu prošlost ubice iz Texasa

Foto: EPA

Američke zračne snage priznale su u ponedjeljak da nisu FBI-ju prijavile podatak da je Devin Patrick Kelley, koji je u napadu u Texasu ubio 26 i ranio 20 osoba, već prije bio osuđen za porodično nasilje, što bi spriječilo mogućnost da legalno nabavi oružje, javlja Hina.

“Prema prvim informacijama, osuda protiv Kelleya za porodično nasilje nije unesena u registar”, rekla je glasnogovornica američke avijacije Ann Stefanek, dodavši da je pokrenuta istraga kako bi se vidjelo ima li još presuda koje nisu upisane u bazu podataka.

Osuđen zbog porodičnog nasilja

Prema uredbi Pentagona, osoblje ministarstva mora FBI obavijestiti o svakoj presudi vojnog suda kako bi bila unesena u registar.

Kelleya je vojni sud prije pet godina osudio zbog napada na ženu i posinka, ali iz Američkih zračnih snaga objavili su kako to nije prijavljeno u Nacionalnu bazu podataka o počinjenim zločinima koju nadzire FBI. Kelley je bio osuđen na 12 mjeseci zatvora i oslobođen je 2014. godine te je nečasno otpušten iz vojske.

Prema američkom federalnom zakonu, temeljem te presude nije imao pravo kupiti ni posjedovati oružje, objasnila je glasnogovornica, prenosi Hina.

Tukao ženu i posinka

Američke zračne snage objavile su 2013. dokument u kojem su detaljno navedeni razlozi presude protiv Devina Patricka Kelleyja – proglašen je krivim jer je nekoliko puta između juna 2011. i aprila 2012. istukao ženu, udarao je nogom i pokušao je zadaviti. Osim toga, osuđen je i za to što je tukao posinka, “snagom koja je mogla uzrokovati smrt ili teške ozljede”.

U oba slučaja priznao je krivnju, ali nije priznao krivnju za optužbu da je dva puta, u januaru i aprilu 2012. prijetio ženi i posinku oružjem.

Devin Patrick Kelley se ubio nakon pokušaja bijega s mjesta pokolja. Bio je odjeven u crno i nosio je zaštitni prsluk i poluautomatsku pušku kad je ušao u Prvu baptističku crkvu u Sutherland Springsu, mjestu od 400 stanovnika.

U tom je napadu ubio 26 osoba, među kojima i 18-mjesečnu bebu, a ranio njih 20, među kojima je i dječak od pet godina.

balkansaljazeera.net

tačno.net
Autor 7.11.2017. u 09:18