Oslobođenje vojnika Gilada Shalita : Židovi nemaju pojma sa matematikom

Autor 19.10.2011. u 15:11

Oslobođenje vojnika Gilada Shalita : Židovi nemaju pojma sa matematikom

U utorak je vojnik sa francusko-izraelskim državljanstvom Gilad Shalit razmijenjen za 1207 palestinskih zatvorenika. 1=1207! Bijeda matematike…

Na klaviru  (i to samo na klaviru) jedna bijela vrijedi dvije crne…U Egiptu život jednog Kopta ne vrijedi baš puno… U Siriji život jednog manifestanta vrijedi još manje… Na burzi u New Yorku 1 euro vrijedi 1,37 američka dolara… Posvuda u svijetu je približno 1= 1 i 2+2 jednako 4. Ali u Gazi, ili u najmanju ruku za one koji kontroliraju tu enklavu, jedan Židov vrijedi 1207 Arapa!

U svijetu generalno gledajući matematika se smatra egzaktnom znanošću. Ali ne ovdje, gdje je Hamas taj koji uspostavlja način kako treba računati. A pošto su Arapi ti koji su izmislili matematiku, nećemo valjda sada sitničariti kod islamističke organizacije kad je ovo u pitanju. Ostaje, kad je 1=1207, da se možemo upitati o tome šta ova jednačina govori o vrijednosti jednog ljudskog bića. Ova razmjena, i to je tako bez obzira sa koje strane je posmatrali, devalorozira svih 1207 i posebno nadvalorizira onog jednog. Brojke su brojke i okrutne su. Da bi ih opravdali, odgovoriće se, naravno, da Izraelci drže hiljade Palestinaca i da je Hamas u svojoj tamnici imao jednog jedinog izraelskog zatvorenika. To je lako, ali je ljudski, filozofski i moralno neobranjivo.

Jer bi se Hamas, koji je uspostavio ta nova matematička pravila, mogao, ne povećati (to nije dio njegovih ambicija), nego uvećati sliku i povisiti vrijednost Palestinca primijenjujući pravilo  1= 1. To je izvodljivo. Najpoznatiji palestinski zatvorenik u Izraelu se zove Marwan Barghouti. Karizmatičan vođa, suborac Jasefa Arafata. Marwan Barghouti u razmjenu za Gilada Shalita… Izraelci bi sigurno prihvatili: u skupini onih koje oslobađaju ima nezanemarljiva količina ubica, na drugi način manje preporučljivih nego što je to palestinski lider.

Ali vođe Hamasa su više voljeli napraviti računicu, imati brojku. Računaju na svoj način. I očito, Židovi, oni iz Izraela, ne znaju računati. U svakom slučaju ne na ovaj način. Kad se pomisli da su Židovi stoljećima imali reputaciju zelenaša i zalagaoničara…Izraelci  su se posvađali sa brojkama. Jedna jedina stvar je za njih važna, a i tu se radi o nacionalnoj obavezi: dovesti, žive ili mrtve, i to po bilo koju cijenu, one njihove koji su u rukama neprijatelja.

Ima nekoliko godina, jedna druga razmjena se desila na izraelsko-libanonskoj granci. U razmjenu za tijela dvojice otetih vojnika, koje je Hezbollah jezivo mučio, Izraelci su oslobodili Samira Kuntara. On je bio osuđen na doživotni zatvor zato što je u terorističkom napadu izmasakrirao jednu izraelsku familiju, a tu se ubraja – ovaj detalj je važan – i jedna mala četvorogodišnja djevojčica. Kuntar joj je lobanju zgromio o stijenu.  Revoltirano izraelsko javno mnijenje je protestiralo i zgađeno urlalo. Ali familije dvojice vojnika su htjele preuzeti tijela. Uspjele su u tome.

Kad se Samir Kuntar vratio u Libanon, vlasti zemlje su ga trijumfalno dočekale – toliko je bio jak utjecaj Hezbollaha. Ubojica djece krunisan lovorom kao nacionalni heroj. Matematika: Hezbollah ima približno istu koncepciju kao Hamas, a to je 1 psihopata ubojica = 2 leša. U XVII stoljeću je Shakespeare napisao “Mletačkog trgovca”. Na scenu je postavio lihvara Shylocka koji je tražio svoju funtu mesa. Lihvar je bio Židov. 2012. Shylock nije više Židov, a zna se gdje obavlja svoj posao.

 

Odabrala i sa francuskog prevela Nada Zdravič

Autor 19.10.2011. u 15:11

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija