Osnažena opozicija Venecuele izlazi na proteste

tačno.net
Autor 23.1.2019. u 09:12

Osnažena opozicija Venecuele izlazi na proteste

Ponovno osnažena opozicija Venecuele suočava se danas sa ključnim testom, kada će pokušati popuniti ulicu širom zemlje protestantima u pozivu vojsci i siromašnima da prebace lojalnost koja je donedavno djelovala čvrsto iza socijalističke vlade predsjednika Nicolasa Madura (Nikolas), prenosi AP.

Održavanje protesti se podudara sa historijskim datumom za stanovnike te zemlje – godišnjicom državnog udara iz 1958. koji je zbacio vojnog diktatora Markosa Pereza Jimeneza (Markos Peres Himenes).

Od vladinih pristalica se takođe očekuje da marširaju u centru Karakasa u rivalskoj demonstraciji snage.

Konkurentske demonstracije će uslijediti nakon burne sedmice u kojoj je došlo do pobune male vojne jedinice, požara postavljenih tokom protesta u siromašnim četvrtima i kratkog pritvora sigurnosnih snaga novopostavljenog šefa kongresa koji je pod kontrolom opozicije.

Istovremeno, predsjednik Venecuele Nicolas Maduro (Nikolas) optužio je Washington za orkestrovanje državnog udara protiv njegove administracije i pozvao na “totalnu reviziju” odnosa sa Sjedinjenim Državama.

On je naredio ministru vanjskih poslova Jorgeu Arreazi (Horhe Areza) da počne “totalnu reviziju odnosa” sa Washingtonom, koji je ranije usvojio sankcije protiv najviših zvaničnika Venecuele.

Organizacija američkih država, koja je proglasila da je novi Madurov mandat nelegitiman, održat će vanredni sastanak za dva dana da bi diskutovala o “nedavnim događajima u Venecueli”.

RSE

tačno.net
Autor 23.1.2019. u 09:12