Osnivač WikiLeaksa Julian Assange predat će se britanskoj policiji u petak

tačno.net
Autor/ica 4.2.2016. u 09:53

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange predat će se britanskoj policiji u petak

Na Twitteru je napisao kako će prihvatiti bilo kakvu odluku protiv njega, ali se nada da će hodati slobodno ako bude u njegovu korist.

Radna grupa UN-a koja ispituje samovoljna pritvaranja trebala bi predstaviti otkrića istrage u vezi s Assangeovim slučajem u petak.

Panel pravnih eksperata uzeo je dokaze od Velike Britanije i Švedske. I prije su donosili odluke o tome da li je zatvor ili pritvor u skladu sa zakonom i ima li utjecaja na britanske i švedske vlasti.

Australac Assange uhapšen je u Londonu 2010. godine prema evropskoj potjernici koju je podigla Švedska. Ekvadorska ambasada mu je garantovala azil i ušao je u njihove prostorije nakon što je Vrhovni sud naredio ekstradiciju.

“Ukoliko UN proglasi da sam izgubio slučaj protiv Velike Britanije i Švedske, izaći ću iz ambasade u petak popodne i prihvatiti da me uhapsi britanska policija. Ukoliko se utvrdi da su države djelovale nezakonito, očekujem da mi odmah vrate moj pasoš i prekinu pokušavati da me uhapse”, rekao je Assange na Twitteru.

Švedska je objavila kako pregovara s Ekvadorom te da je napravljen korak naprijed kada su dozvolili da Assange bude ispitan u njihovoj ambasadi.

tačno.net
Autor/ica 4.2.2016. u 09:53