Ostavka savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost

tačno.net
Autor 14.2.2017. u 09:43

Ostavka savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost

foto: reuters

Razlog ostavke Michaela Flynna bio je razgovor s ruskim ambasadorom prije nego što je stupio na dužnost u Bijeloj kući.

Michael Flynn, savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, podnio je ostavku nakon što je otkriveno da je razgovarao s ruskim velesposlanikom u Washingtonu prije nego što je preuzeo dužnost.

“Učinio je to u vrijeme kada je bio građanin i kada Trump nije preuzeo vlast”, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Flynn je u ostavci naveo kako se prethodno ispričao predsjedniku Trumpu i dopredsjedniku Mikeu Penceu.

“Tokom obavljanja dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost održao sam brojne telefonske razgovore sa stranim kolegama, ministrima i veleposlanicima. Ti su pozivi bili potrebni kako bi se olakšala tranzicija vlasti i počeli graditi odnosi između predsjednika, njegovih savjetnika i stranih državnika. Takvi su pozivi uobičajena praksa u tranziciji ove veličine. Nažalost, zbog brzog razvoja događaja, nenamjerno nisam upoznao potpredsjednika [Pencea] s telefonskim pozivima ruskom veleposlaniku. Iskreno sam se ispričao predsjedniku i potpredsjedniku, a oni su prihvatili moju ispriku”, napisao je Flynn u ostavci.

Umjesto njega za vršitelja dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost imenovan je umirovljeni general Keith Kellogg.

Razgovarao s ruskim ambasadorom

Flynn je, navodno, prije dolaska na mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući razgovarao s ruskim veleposlanikom Sergejom Kisljakom o sankcijama koje je predsjednička administracija Baracka Obame uvela Moskvi.

Američki mediji navode kako se takve kadrovske promjene događaju u svakoj administraciji, bilo da je republikanska ili demokratska, ali nikada ovako rano i na samom početku mandata.

Već danima Trumpova administracija odbija novinarske upite na temu moguće Flynnove ostavke.

Al Jazeerin reporter James Bays javio je kako je to “vrlo važna, ali i vrlo zabrinjavajuća vijest za Trumpovu administraciju, zato što je riječ o osobi koja savjetuje predsjednika o situaciji u svijetu, ali i osoba koja povezuje ključne segmente Sjedinjenih Američkih Država – State Department, Pentagon, sve obavještajne agencije i Bijelu kuću”.

Navodi i kako Trump nije samo izgubio jednu od ključnih osoba administracije nego je tu i činjenica da je dao ostavku u okolnostima istrage za umiješanost Rusije u predsjedničke izbore.

Njegov privremeni nasljednik na dužnosti Keith Kellogg umirovljeni je general i odlikovani sudionik Vijetnamskog rata, kasnije i visoki dužnosnik američke vojske.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 14.2.2017. u 09:43