Oštre reakcije na severnokorejsko lansiranje projektila u Japansko more

tačno.net
Autor 19.7.2016. u 09:10

Oštre reakcije na severnokorejsko lansiranje projektila u Japansko more

Severna Koreja ispalila je tri balistička projektila u Japansko more, saopštili su američki i južnokorejski zvaničnici.

Rakete su lansirane iz Hvangdua, severnokorejskog grada koji se nalazi na zapadu zemlje. Sjedinjene Države saopštile su da veruju da bi dva projektila mogla biti tipa skad kratkog dometa, dok je treći pod nazivom Rodong dizajniran za malo dalje mete.

“Ovo je provokativni akt koji predstavlja veliku pretnju po bezbednost našeg naroda. Oštro osuđujemo ovaj bezobziran čin”, rekao je Džijon Ha Gju portparol združenih snaga Južne Koreje.

Projektili su prešli razdaljinu od 500-600 metara, što je dovoljno za gađanje ciljeva u čitavoj Južnoj Koreji, uključujući luku Busan na krajnjem jugu, saopštila je južnokorejska vojska.

Severna Koreja nalazi se pod sankcijama Ujedinjenih nacija zbog testiranja balističkih projektila. Tenzije su ojačale nakon treće probe koju je ta zemlja izvršila u januaru. Gen Nakatani, japanski ministar odbrane, rekao je da je ta zemlja spreman za potencijalnu eskalaciju.

“Vlada će osnažiti saradnju sa Sjedinjenin Državama, Južnom Korejom i drugim državama. Pozivamo Severnu Koreju da se uzdrži od ovakvih aktivnosti. Preduzećemo sve potrebne mere u rešavanju ove situacije”, rekao je Nakatani.

Poslednjih meseci izvela ih je nekoliko uključujući i probu prošlog meseca koje su severnokorejske vlasti ocenile kao najuspešniju. Zvanični Seul je saopštio da je uočio pripreme koje nagoveštavaju da bi uskoro mogla biti uzvedena i peta nuklearna proba.

Početkom meseca Seul i Vašington usaglasili su se da rasporede antiraketni sistemu Južnoj Koreji čija će baza biti u gradu Seongjuu.

Armija Severne Koreja najavila je da će preduzeti akcije ukoliko taj sistem bude postavljen.

Najava o ovom štitu naišla je i na negodovanje Rusije i Kine koje su ocenile da će time da biti ugrožena regionalna bezbednost.

RSE

tačno.net
Autor 19.7.2016. u 09:10