Osumnjičeni za ubistvo pristalice Donalda Trampa u Portlandu ubijen tokom hapšenja

RSE
Autor 4.9.2020. u 11:41

Osumnjičeni za ubistvo pristalice Donalda Trampa u Portlandu ubijen tokom hapšenja

Michael Reinoehl tokom protesta ispred gradonačelnikove rezidencije u Portlandu. Rečeno je da je pod istragom zbog smrti Aarona Danielsona. Foto: Beth Nakamura / AP

Muškarac osumnjičen za ubistvo pripadnika ekstremno desničarske grupe u Portlandu, ubijen je tokom policijskog hapšenja, prenosi AP.

Majkl Rajnol ubijen je kada su federalni agenti pokušali da ga uhapse u mestu Lejsi, državi Vašington. Bio je glavni osumnjičeni za ubistvo 39-godišnjeg Arona Džeja Denijelsona, inače i pristalice predsednika SAD Donalda Trampa.

Denijelson je ubijen tokom protesta u Portlandu, kada su se sukobile pristalice predsednika Donalda Trampa i demonstranti koji protestuju protiv rasizma i policijske brutalnosti već mesecima, a protesti su ponovo intenzivirani posle policijskog ranjavanja Afroamerikanca Džejkoba Blejka u Kenoši.

Majkl Rajnol je na društvenim mrežama sebe opisao kao “100% ANTIFA” (levičarska grupa), a napisao je i da je jednom ranjen, kao i da je sa sobom nosio pištolj. On je redovno bio na antirasističkim protestima u Portlandu, prenosi Glas Amerike. Takođe je bio na poternici okruga Bejker u Oregonu, gde u sudskoj evidenciji stoji da se nije pojavio na ročištu u slučaju vožnje u pijanom stanju i nelegalnom posedovanju oružja.

Budući da demonstracije u Portlandu traju od ubistva Džodrža Flojda, guvernerka Oregona Kejt Braun apelovala je da se nasilje okonča, a federalni agenti su nastavili da hapse demonstrante koji su ih navodno napali.

“Nasilje mora da stane. U Oregonu nema mesta rasizmu. I svi koji počine zločine biće jednako procesuirani”, saopštila je Braun.

U izjavi guvernerke se ne pominje manja grupa levičarskih demonstranata koja je palila i uništavala zgrade i napadala policiju. Ali, njen portparol kaže da je izjava bila poziv svima da prestanu sa nasiljem u Portlandu.

Do sada se 74 osobe suočavaju sa federalnim optužbama zbog nasilja na demonstracijama u Portlandu od 29. maja.

RSE

RSE
Autor 4.9.2020. u 11:41