Otkriven identitet ubice iz Norveške: Tvrdio da je “glasnik” i da je “došlo vrijeme”

M.G.
Autor 15.10.2021. u 09:24

Otkriven identitet ubice iz Norveške: Tvrdio da je “glasnik” i da je “došlo vrijeme”

Foto: Twitter

Danac Espen Andersen Braathen (37) optužen je za ubistva u Kongsbergu u Norveškoj, a ocjenjivat će ga forenzički psihijatrijski vještaci. Četiri žene i jedan muškarac poginuli su u napadu u srijedu, a među troje povrijeđenih je i policajac.

Norveške vlasti ocijenile su ovaj napad kao “teroristički čin” koji je ciljao “slučajne prolaznike”.

Ono što do sada znamo o 37-godišnjem ubici, za kojeg tužioci kažu da je priznao napad, je da je danski državljanin, ali je skoro cijeli život živio u Kongsbergu.

Policija je saopćila da je osumnjičeni u prošlosti više puta osuđivan i potvrdila da je prešao na islam.

Prošle godine mu je izrečena šestomjesečna zabrana prilaska vezana za dva člana porodice – za koje se veruje da su mu roditelji – nakon što je odbio da napusti njihovu kuću i prijetio da će ubiti jedno od njih.

Osuđen je za provalu i posjedovanje kanabisa 2012. godine, a šef regionalne policije Ole Bredrup Saeverud rekao je da su policajci s njim prethodno kontaktirali zbog zabrinutosti da se radikalizira.

Braathenov poznanik rekao je za norveške medije da je on dugo imao ozbiljne probleme s mentalnim zdravljem, a vlasti kažu da će ga sada procijeniti forenzički psihijatrijski vještaci.

U decembru 2017. godine Braathen je objavio videozapise u kojima je potvrdio da je musliman, a sebe je opisao kao “glasnika” s “upozorenjem”, dodajući da je “došlo vrijeme”.

Njegovi komšije su rekli da su neko vrijeme prije napada vidjeli Braathena kako u svom vrtu izvodi “brutalne” vježbe borilačkih vještina i trenira s oružjem.

Klix.ba

M.G.
Autor 15.10.2021. u 09:24