Otvorena birališta u Italiji: Analitičari prognoziraju ‘comeback’ bivšeg premijera Berlusconija ili pat-poziciju

tačno.net
Autor 4.3.2018. u 10:53

Otvorena birališta u Italiji: Analitičari prognoziraju ‘comeback’ bivšeg premijera Berlusconija ili pat-poziciju

foto: RFI

Zadnje ankete pokazuju da konzervativci ipak neće uspjeti ostvariti sigurnu pobjedu

Otvorena su birališta na parlamentarnim izborima u Italiji, čije je rezultate teško pretpostaviti jer zakon zabranjuje ispitivanja javnoga mnijenja u posljednja dva tjedna kampanje. Po onima koja su objavljeni prije toga roka u vodstvu je desni blok neuništivog Silvija Berlusconija.

Analitičari su suglasni da su dva najizglednija postizborna scenarija ili još jedan ‘comeback’ bivšeg i skandalima obilježenog premijera Silvija Berlusconija ili parlamentarna pat-pozicija u kojoj nijedna strana neće moći sastaviti vladu.

Premda Berlusconijev blok sastavljen od nekoliko stranaka desnice ili desnog centra vodi u anketama ispred Pokreta pet zvijezda (M5S) ankete ukazuju na to neće osvojiti potpunu kontrolu nad parlamentom, a interne podjele u koaliciji nimalo mu ne pomažu, što budi  sumnje da je Berlusconi sposoban, ako se i domogne vlasti, održati se na njoj.

“Pat-pozicija u parlamentu ili tijesna parlamentarna većina desnog centra dva su najvjerojatnija scenarija”, prognozira Wolfango Piccoli, supredsjednik konzultatnske tvrtke Teneo Intelligence, napominjući da zadnje ankete pokazuju da konzervativci ipak neće uspjeti ostvariti sigurnu pobjedu.

Imajući to u vidu, mnogi analitičari predviđaju postizborno preslagivanje u kojem će Berlusconi i Demokratska stranka (PD) lijevog centra udružiti snage po uzoru na veliku koaliciju koja vlada Njemačkom od 2013.

Sadašnji predsjednik vlade Paolo Gentiloni, pouzdani kadar DS-a koji uživa poštovanje cijelog političkog spektra, ili predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, bivši Berlusconijev glasnogovornik, spominju se kao mogući kompromisni kandidati za premijera.

novilist.hr

tačno.net
Autor 4.3.2018. u 10:53