Otvoreno pismo: Naučnici traže od Trumpa da se pridržava dogovora sa Iranom

Ešref Zaimbegović
Autor 3.1.2017. u 10:33

Otvoreno pismo: Naučnici traže od Trumpa da se pridržava dogovora sa Iranom

AP Donald Trump

Donald Trump hoće da raskine atomski ugovor sa Iranom. Brojni vrhunski stručnjaci traže sada od budućeg predsjednika SAD da ne odustaje od ovog istorijskog dogovora.

Izvještava: asc/Reuters
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

U predizbornoj kampanji izabrani predsjednik Donald Trump je najavio da će SAD, pod njegovim vođstvom raskinuti atomski ugovor sa Iranom. U jednom otvorenom pismu vodeći američki naučnici sada upozoravaju opasnost  realizacije ove namjere. Kako izvještava “New York Times” označavaju potpisnici pisma ovaj dogovor kao “uporište” koje spriječava iranska nastojanja da proizvede vlastito atomsko oružje.

“Zahtjevamo od Vas da sačuvate ovaj odlučujući strateški element SAD”, stoji u pismu. Među 37 naučnika, koji su potpisali pismo, nalaze se više nosilaca Nobelove nagrade, nekadašnji savjetnik za gospodarstvo Bijele kuće, bivši proizvođači nuklearnog oružja i rukovodilac najvećeg naučnog društva na svijetu.

Ugovor sa Iranom spada u najznačajnija dostignuča vlade Baracka Obame. Dogovor treba da spriječi Iran u proizvodnji atomskog oružja i predviđa da se ukinu internacionalne sankcije – ako se Teheran bude pridržavao uslova i između ostalog, odstranio 95% svoga obogaćenoga urana. Uz to Iran dobija pristup na oko 100 milijardi evra imetka koji je bio zamrznut u inostranim bankama.

Trump je u prošlosti označio dogovor kao “najlošiji deal koji su SAD ikada uradile”. U govoru pred jednom grupom proizraelskih lobista izjavio je da je njegov “najviši prioritet demontaža ovoga katastrofalnog dogovora”.

Pozitivan razvoj nakon zaključenja dogovora

Fizičar Richard L. Garwin je, kako izvještava “New York Times”  pozvao sada mnogobrojne naučnike da se u otvorenom pismu suprotstave ovoj namjeri. Garwin je učestvovao u proizvodnji prve hidrogenske bombe i bio je dugo vremena savjetnik vlade SAD u pitanjima kontrole naoružanja i proizvodnji atomskog oružja.

U pismu Trumpu ukazuju on i njegovi supotpisnici na pozitivan razvoj nakon zaključenja ugovora. Zahvaljujući tom dogovoru značajno se smanjio rizik da Iran u kratkom vremenu proizvede velike količine atomskog oružja. To je imalo pozitivan uticaj i na iranske susjede koji sada imaju manje razloga da proizvode atomsko oružje.

Sa svojom argumentacijom naučnici nisu usamljeni. Još u novembru prošle godine upozorio je šef CIA John Brennen na opasnost istupanja iz ovoga dogovora. On je označio Trumpovu namjeru kao “vrhunac ludosti” i upozorio na moguće posljedice.

spiegel.de

Ešref Zaimbegović
Autor 3.1.2017. u 10:33