Forbesova lista

Ovo su najmoćnije žene na svijetu

 Sina Osterholt
Autor 13.12.2021. u 09:26

Ovo su najmoćnije žene na svijetu

MacKenzie Scott je zauzela 1. mjesto na listi najmoćnijih žena svijeta – Foto: Evan Agostini / AP

Angela Merkel nije više najmoćnija žena svijeta. Mnogobrojne žene na vlasti stoje u godišnjoj Forbesovoj listi sada iznad nekadašnje kancelarke – čak i jedna njemačka političarka.

Piše:  Sina Osterholt – manager-magazin.de  09.12.2021.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

One su veoma različite i imaju ipak nešto zajedničko – uticaj. Magazin „Forbes“ aktualizovao je svoju listu najmoćnijih žena svijeta. Nakon deset godina na prvom mjestu je novo lice. Sa prestankom mandata njemačke kamcelarke Angela Merkel je predala i svoju moć. Ovih osam žena najuticajnije su na svijetu.

1. mjesto: MacKenzie Scott (51)

Forbes je ove godine izabrao bivšu suprugu osnivača Amazona Jeffa Bezosa, MacKenzie Scott, za najmoćniju ženu svijeta. Ona je na tom mjestu zamijenila bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel. Scott je američka poslovna žena, autorica i filantropkinja – i sa imovinom od 60 milijardi dolara treća najbogatija žena na svijetu. U februaru je najavila da želi donirati najmanje polovinu svoga sadašnjeg imetka. Prvi mali koraci su slijedili: Četiri mjeseca kasnije ona je po njenim izjavama donirala više od 2,7 milijardi dolara na 286 organizacija. Danas najmoćnija žena svijeta rođena je u San Francisku kao kćerka finansijskog planera. Nakon studija engleskog radila je i ona u finansijskoj branši i pomogla Jeffu Bezosu da izgradi Amazon. Prije dvije godine par se razveo.

2. mjesto: Kamala Harris (57)

Dvostruka potpredsjednica: Potpredsjednica SAD Kamala Harris zauzela je u rangiranju drugo mjesto. Ona nije samo prva žena, nego i prva Afroamerikanka – i prva Amerikanka azijskog porijekla na ovoj poziciji. Prije predsjedničkih izbora Harris je bila senatorka savezne države Kalifornija. Već sa 30 godina ona je pisala istoriju – kao prva tamnoputa okružna tužiteljica San Franciska. Studirala je političke znanosti i ekonomiju.

 3. mjesto: Christine Lagarde (65)

Novac vlada svijetom. Predsjednica Evropske centralne banke je nakon svoga nastupa na tu poziciju 2019. dobila puno na uticaju. Kao prva žena na toj poziciji. Francuskinja je ujedno i prva oadvokatica na toj funkciji. Njezini prethodnici bili su ekonomisti i financijski stručnjaci. Za razliku od prethodnih predsjednika, nikada nije bio na čelu nacionalne središnje banke. Lagarde je prethodno bila čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Otac joj je radio kao predavač književnosti, majka kao profesorica latinskog. Lagarde se proslavila u mladosti – ali na drugom području: osvojila je brončanu medalju na francuskom prvenstvu sinkroniziranih plivača. Lagarde je studirala socijalno pravo i engleski jezik. Profesionalnu karijeru započela je kao advokatica.

4. mjesto: Mary Barra (59)

Američka menadžerka Mary Barra pripada već sedam godina najmoćnijim ženama svijeta. Međutim, još nikada je Forbes nije postavio tako visoko. Barra je predsjednica poslovnog odbora (CEO) automobilskog koncerna General Motors. Prije toga bila je izvršna potpredsjednica. Do 2007. General Motors je po prodajnim podacima bio najveći svjetski proizvođač automobila. U trećem kvartalu ove godine GM je ostvario prihod od oko 26,8 milijardi dolara.

5. mjesto: Melinda Gates (57)

Peto mjesto na listi Forbesa zauzima Melinda Gates, koja je do prije nekoliko mjeseci bila udata za Billa Gatesa. Razvod međutim nema nikakav uticaj na njihovu zajedničku zadužbinu. Obadvoje vode Melinda Gates Foundation – najveću privatnu zadužbinu svijeta – i dalje zajedno. Bill Gates ju je upoznao kada je radila kao projekt menadžerka kod Microsofta. Amerikanka je poslovna žena, filantropkinja i autorica. Njen otac je inženjer. Ona je studirala informatiku i ekonomiju.

6. mjesto: Abigail Johnson (59)

Abigail Johnson došla je na vlast kao predsjednica i izvršna direktorica investicijske tvrtke Fidelity Investments (FMR) i predsjednica sestrinske korporacije Fidelity International (FIL). FMR je jedna od najbogatijih fondacijskih kompanija na svijetu. Abigail Johnson je unuka osnivača Edwarda Johnsona i kćer predsjednika Edwarda “Neda” Johnsona. Nakon studija povijesti umjetnosti, u početku je radila kao savjetnica za upravljanje prije nego što se pridružila očevoj tvrtki kao upraviteljica fondova.

7. mjesto: Ana Botín (61)

Na Forbesovoj listi nalazi se i najmoćnija Španjolka Ana Botín. Ona je menadžerica i predsjednica upravnog odbora univerzalne banke Banco Santander. Do 2014. bila je izvršna direktorica britanske podružnice Santander UK. Botín je najstarija kći Emilia Botína, koji je umro 2014. Njezina majka, Paloma O’Shea, je pijanistica. Bila je studentica ekonomije na Harvard Business School.

8. mjesto: Ursula von der Leyen (63)

Ursula von der Leyen je najuticajnija njemačka žena. Već dvije godine ona je predsjednica Evropske komisije. Ona je prva žena na toj poziciji. Sa njenim nastupom na tu poziciju Forbes ju je uzeo na svoju listu najmoćnijih žena. Prije nego je postala šefica u EU von der Leyen je bila između ostalog savezna ministrica za rad i socijalna pitanja a onda šest godina ministrica odbrane. Von der Leyen dolazi iz porodice Albrecht državnih službenika i političara. Ona je kćerka Ernsta Albrechta, nekadašnjeg premijera Donje Saksonije. Političarka je studirala arheologiju.

manager-magazin.de

 Sina Osterholt
Autor 13.12.2021. u 09:26