ÖVP i Zeleni kratko pred dogovorom o koaliciji

ZEIT ONLINE, dpa, ces
Autor 30.12.2019. u 09:13

ÖVP i Zeleni kratko pred dogovorom o koaliciji

Foto: AP/Ronald Zak

Ako koalicioni pregovori u Austriji kako se očekuje uspiju bio bi taj savez premijera na saveznom nivou. Sebastian Kurz bi time ponovo postao kancelar.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

U Austriji izgleda da predstoji istorijski prva koalicija ÖVP i zelenih na saveznom nivou. Zeleni prema austrijskoj novinskoj agenciji APA već preduzimaju formalne pripreme; stoga sazivaju u noći na nedjelju savezni kongres za slijedeću subotu u Salzburgu koji mora odobriti mogući koaliciono ugovor. Prema informacijama DPA pregovori dvije partije ipak još nisu okončani.

Poziv za savezni kongres mora prema statutu uslijediti najkasnije tjedan prije sjednice. Koalicioni ugovor trebao bi biti predstavljen već prije kongresa, izvještava APA.

Bivši kancelar Sebastian Kurz bi se u ovoj konstelaciji kao šef najjače partije vratio na poziciju kancelara, koju je on prije nekoliko mjeseci zbog afere Ibica oko desničarsko populističkog koalicionog partnera  FPÖ morao napustiti.

Već u petak pokazali su se šef ÖVP i šef Zelenih Werner Kogler optimistički da bi se pregovori o formiranju vlade mogli uspješno završiti. „Ja se ne nadam da to neće uspjeti – i drugo to i ne smatram“, rekao je Kogler. Obje partije pregovaraju od 11. novembra o dogovoru o vladi a prije toga su već obavili sondiranje.

Obje partije su na izborima krajem septembra uknjižile povećanje broja glasova. ÖVP je dobila 37,5 posto glasova i time poboljšala svoj rezultata za 6 procentnih bodova. Zelenima je sa 13,9 posto – plus od 10,1 procentnih bodova – uspio povratak u Nacionalni savjet. Dosadašnja vladajuća partija FPÖ i socijaldemokratska SPÖ morale su nasuprot tomu prihvatiti gubitke i otada se bore sa unutrašnjopartijskim turbulencijama.

Savez ÖVP i Zelenih znači promjenu smjera

Savez ÖVP i Zelenih trebao bi za Austriju značiti izmjenu smjera nakon jedne i pol godine sa desničarsko konzervativnom vladom. Zeleni traže više zaštite okoliša, mjere protiv siromaštva djece kao i više transparentnosti. Kurz želi vladati prijateljski za gospodarstvo, nastaviti svoj antimigracioni kurs i ne uvoditi nove poreze.

Vlada ÖVP i FPÖ se u maju, nakon objavljivanja jednog brizantnog videa,  raspala. Bivši šef FPÖ Heinz-Christian Strache djelovao je na snimcima, koji su napravljeni skrivenom kamerom na Ibici, kao sklon korupciji i morao je nakon toga odstupiti kao šef partije i vice kancelar. Kurz je tražio nove izbore a kratko nakon toga izgubio je mandat kroz glasanje o nepovjerenju. Trenutno zemljom  u prelaznom periodu vlada kancelarka Brigitte Bierlein sa kabinetom eksperata.

zeit.de

ZEIT ONLINE, dpa, ces
Autor 30.12.2019. u 09:13