Oxfam tuži Grčku Evropskoj komisiji zbog postupanja s migrantima

tačno.net
Autor 22.9.2020. u 09:32

Oxfam tuži Grčku Evropskoj komisiji zbog postupanja s migrantima

foto: EPA

U tužbi ocjenjuju da novi grčki zakon o azilu i način na koji grčke vlasti postupaju s tražiteljima azila “ne poštuju evropsko pravo”.

Nevladina organizacija Oxfam i građanski pokret WeMove Europe priopćili su da u utorak podnose tužbu Evropskoj komisiji u kojoj traže da se pokrene postupak protiv Grčke zbog povrede prava tražitelja azila, prenosi Hina.

Dvije organizacije ističu u priopćenju da “grčka vlada nije odgovorila na potkrijepljene tvrdnje o povredi prava, posebno o neprestanom grubom vraćanju tražitelja azila u Tursku i o očitom kršenju (prava) azila”.

Tužbu će u utorak do podne u njihovo ime podnijeti holandski advokatski ured De Brauw Blackstone Westbroek. Sutradan, u srijedu Evropska komisija treba iznijeti prijedlog reforme politike azila EU-a koji se s nestrpljenjem očekuje, dvije sedmice požara u prenatrpanom kampu Morija na grčkom otoku Lezbos u kojemu su migranti boravili u neljudskim uslovima.

“Ako EK želi pokazati da je svrha novog dogovora o azilu i o migracijama poboljšanje sistema azila u Evropi, mora ujedno osigurati da sve zemlje članice poštuju ljudska prava i ljudsko dostojanstvo”, rekla je Marissa Ryan, direktorica evropskog ureda Oxfama.

Organizacije u tužbi ocjenjuju da novi grčki zakon o azilu i način na koji grčke vlasti postupaju s tražiteljima azila “ne poštuju evropsko pravo”.

Povreda prava

Posebno ocjenjuju da primjena tog novog zakona u praksi sprječava velik broj ljudi, koji nemaju nikakve pravne pomoći, da se žale na odluku o odbijanju azila.

“Ovdje je riječ o tome kako Evropa upravlja migracijama. Trenutno to radi tako što podržava prakse koje samo donose strašnu patnju”, upozorio je Giulio Carini iz WeMove Europea.

Organizacije koje u tužbi opširno opisuju povrede prava migranata, ocjenjuju da je “jedini moguć” odgovor taj da Komisija pokrene postupak zbog “povrede prava”.

EK može prikupiti informacije o eventualnom kršenju evropskog prava na temelju vlastite istrage i tužbe koju podnose građani ili druga zainteresirana strana.

Komisija zatim može pokrenuti službeni postupak zbog povrede prava ako neka zemlja ne reagira na optužbe za kršenje prava EU-a i nakon stanovitog broja etapa može odlučiti da će se obratiti Sudu pravde EU-a.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 22.9.2020. u 09:32

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija