Pakistan odbacuje odluku Indije o ukidanju autonomije Kašmira

Agencije
Autor/ica 5.8.2019. u 12:07

Pakistan odbacuje odluku Indije o ukidanju autonomije Kašmira

Foto: AP

Indijski ministar unutrašnjih poslova Amit Shah objavio ukidanje ustavne autonomije Kašmira izazvavši žestoke reakcije opozicije.

Šef pakistanske diplomacije Shah Mahmood Qureshi odbacio je u ponedjeljak odluku indijske Vlade o ukidanju ustavne autonomije Kašmira, ocjenjujući kako to predstavlja kršenje rezolucije Ujedinjenih naroda.

Qureshi je pakistanskoj televiziji iz Saudijske Arabije rekao kako će pakistanska diplomacija uložiti napore da indijska odluka ne stupi na snagu, prenosi Beta.

Predsjednik pakistanskog dijela Kašmira Sardar Masood Khan također je odbacio indijsku odluku uz ocjenu da bi Indija mogla “ući u rat” s Pakistanom u takvoj situaciji.

Vlada Indije priopćila je ranije u ponedjeljak da ukida ustavnu autonomiju Kašmira, što predstavlja „eksplozivnu odluku“ za to područje u kojem godinama traje pobuna, prenose agencije.

Odluku je u Parlamentu objavio ministar unutarnjih poslova Amit Shah izazvavši žestoke reakcije oporbe.

Hinduističke nacionalističke vlasti donijele su predsjedničku uredbu kojom se ukida specijalni status države Jammu i Kašmir, koje je bilo zajamčeno indijskim Ustavom.

Predsjednički ukaz odmah stupa na snagu i zamijenit će članke o Jammuu i Kašmiru u Ustavu, posebno članak 370, navodi se u tekstu koji je prenijela Vlada ove azijske države.

Članak 370 indijskog Ustava odnosi se na specijalni status Jammua i Kašmira u području obrane, vanjskih poslova i komunikacije, a ostala pitanja su pod lokalnim zakonodavstvom.

Podjela područja

Parlamentu je također predstavljen prijedlog zakona o podjeli tog područja. Ladak, istočni dio s budističkim većinom, će biti razdvojen.

Ostatak Jammua i Kašmira, koji podrazumijeva ravnice sa hinduističkom populacijom Jammu na jugu, i dolina Srinagar s muslimanskom većinom na sjeveru, će izgubiti status federativne države i dobiti status “teritorija Unije”.

To znači kako će biti pod izravnom vlašću New Delhija i neće imati gotovo nikakvu autonomiju.

Ukidanje ustavne autonomije Kašmira predstavlja staro obećanje hinduističkih nacionalista premijera Narendre Modija, koji je nedavno osvojio drugi mandat na izborima.

Okupljanja su u ponedjeljak zabranjena i komunikacije prekinute u dolini Srinagara gdje se samo vojnici i druge paravojne jedinice mogu vidjeti na ulicama.

‘Najcrnji dan’

“Danas je najcrnji dan za indijsku demokraciju”, navela je na Twitteru bivša šefica vlasti Jammua i Kašmira Mehbooba Mufti.

Prema njezinim riječima, jednostrana odluka indijske Vlade o ukidanju članka 370 Ustava je nezakonita i protuustavna, čime Indija postaje okupacijska sila u Jammuu i Kašmiru.

Pobunjenici se od 1989. godine bore za neovisnost Kašmira od Indije i pripajanje Pakistanu, koji kontrolira dio tog teritorija.

Konflikti zbog Kašmira između Pakistana i Indije traju posljednjih 60 godina, a indijski dio Kašmira je poprište čestih napada oružanih skupina.

Procjenjuje se kako je u tom konfliktu poginulo 68.000 ljudi.

U indijskom dijelu Kašmira u ponedjeljak nije bilo telefonskih i internetskih veza, a oporbeni čelnici su stavljeni u kućni pritvor.

Vlasti su u ponedjeljak rano ujutro objavile da uvode ograničenja na javna okupljanja i zatvaraju sve obrazovne ustanove u glavnom gradu Srinagaru.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor/ica 5.8.2019. u 12:07