Pakistan potresao zemljotres 7,7 stepeni po Richteru

tačno.net
Autor 24.9.2013. u 15:25

Pakistan potresao zemljotres 7,7 stepeni po Richteru

Prema prvim saznanjima u zemljotresu nije bilo stradalih osoba, javio je dopisnik Anadolu Agency. Turska već spremna poslati humanitarnu pomoć i civilne službe

KARACHI (AA) – Pakistanski zvaničnici saopćili su da je zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio južne i jugozapadne dijelove zemlje, a da prema prvim saznanjima u zemljotresu nije bilo stradalih osoba, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Epicentar zemljotresa bio je u mjestu Dalbadin, 120 kilometara od regije Khuzdar u pokrajini Beludžistan. Zemljotres se osjetio i u gradovima Karachi, Hajdarabad, Ketta i Sind.

Iz Američkog centra za seizmološka istraživanja su javili da je epicentar zemljotresa zabilježen na dubini od 15 kilometara i da je njegova jačina iznosila 7,8 stepeni po Richteru.

Uprave za krizne situacije Turske (AFAD) saopćila je da su ekipe za spašavanje spremne za pomoć Pakistanu, nakon što su pakistanske vlasti uputile poziv za pomoć.

U pisanom saopćenju AFAD-a se također navodi da su već odrađene određene pripreme o slanju humanitarne pomoći u Pakistan, a koju koordiniraju turska ministarstva vanjskih poslova i zdravstva, te Zeleni polumjesec.

tačno.net
Autor 24.9.2013. u 15:25