Palestinci UN-u: Nacrt rezolucije o povlačenju izraelskih snaga

tačno.net
Autor 18.12.2014. u 09:00

Palestinci UN-u: Nacrt rezolucije o povlačenju izraelskih snaga

Palestinci su danas Ujedinjenim nacijama dostavili nacrt rezolucije koja otvara put ka konačnom mirovnom sporazumu s Izraelom, koji, prema njihovom zahtjevu, treba da bude postignut najkasnije za 12 mjeseci.

Rezolucijom se zahtjeva povlačenje izraelskih snaga najkasnije do kraja 2017.

Palestinski predstavnik Riyad Mansour, poručio je ovom prilikom da o tekstu dokumenta još treba pregovarati.

Nacrt je Vijeću sigurnosti UN-a predstavio Jordan, rekao je Mansour novinarima, zahvalivši arapskim i evropskim zemljama na podršci, dodajući da neće vršiti pritisak da tekst bude brzo usvojen, kako bi omogućio diskusiju o njemu.

“Nastavit ćemo da pregovaramo i sa njima, a i sa Amerikancima, ako su za to spremni i voljni, kako bismo možda uspjeli u Vijeću sigurnosti usvojiti dokument koji će otvoriti vrata miru”, rekao je palestinski predsjednik, prenosi AFP.

Al Jazeerin diplomatski urednik James Bays, koji izvještava iz UN-a, izvještava da je Jordan dostavio nacrt nakon dugih pregovora.

“Ambasador Jordana je jasno stavio do znanja da ne želi podnijeti rezoluciju oko koje nije postignut konsenzus, drugim riječima, koja bi mogla izazvati veto SAD-a”, rekao je on.

Dogovor sa Francuskom

Palestinski predsjednik je ranije rekao da je nacrt predat nakon što su se Palestinci dogovorili sa Francuskom o zajedničkom tekstu.

Francuska je u novembru počela diskusije s Velikom Britanijom i Njemačkom o opcijama za odvojenu rezoluciju kojom bi se odredio rok za okončanje pregovora o konačnom sporazumu.

Mohammad Shtayyeh, član Abbasovog unutrašnjeg kruga, rekao je utorak da delegati rade na spajanju teksta.

Nacrt koji podržavaju Evropljani određuje rok od dvije godine za okončanje pregovora, a ne spominje se pitanje izraelske okupacije.

Malki je rekao da Francuska nije spomenula zahtjev palestinskog priznanja Izraela kao jevrejske države, ali nije ulazio u detalje.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je sve pozive na povlačenje s okupirane Zapadne obale i anektiranog Istočnog Jerusalema, ističući brigu za sigurnost.

Kompromisni tekst

Navodni kompromisni tekst uslijedio je nakon čitavog niza sastanaka državnog sekretara SAD-a Johna Kerryja, Netanyahua, palestinskih pregovarača i evropskih ministara.

Washington je više puta koristio pravo veta da podrži svog saveznika jevrejsku državu. Administracija SAD-a podsjeća da je obećana palestinska država mora biti rezultat pregovora s Izraleom.

Palestinci, međutim, odvraćaju da više rundi pregovora nije dovelo do rezultata.

Nacrt rezolucije dostavljen je UN-u nakon što je Evropski parlament u srijedu usvojio kompromisnu rezoluciju o Palestini u kojoj se navodi da EP “u načelu podržava priznanje državnosti Palestine i rješenje o dvije odvojene države te vjeruje da bi oni trebali ići ruku pod ruku s odvijanjem mirovnih pregovora, koje je potrebno ponovno pokrenuti”.

Rezolucija je prihvaćena s 498 glasova za, 88 protiv, dok je 111 zastupnika bilo suzdržano.

Izvor: Al Jazeera

tačno.net
Autor 18.12.2014. u 09:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija