Palestincima zabranjena vožnja autobusom s Izraelcima

tačno.net
Autor 20.5.2015. u 13:38

Palestincima zabranjena vožnja autobusom s Izraelcima

Tisuće Palestinaca zaposlenih u Izraelu moraju odsad prelaziti kroz četiri nadzorne točke kad idu na posao / Foto Reuters

U okviru pilot-projekta koji bi trebao trajati tri mjeseca, “Palestinci koji rade u Izraelu morat će se od srijede vraćati kućama istim prijelazom, ali ne autobusima koje koriste (židovski) stanovnici Zapadne obale”, kazala je ta neimenovana dužnosnica

JERUZALEM – Palestinci sa Zapadne Obale koji svakodnevno putuju na posao u Izrael od srijede više nemaju pravo koristiti iste autobuse kao i Izraelci za povratak kućama, izjavila je dužnosnica ministarstva obrane.

U okviru pilot-projekta koji bi trebao trajati tri mjeseca, “Palestinci koji rade u Izraelu morat će se od srijede vraćati kućama istim prijelazom, ali ne autobusima koje koriste (židovski) stanovnici Zapadne obale”, kazala je ta neimenovana dužnosnica.

Tisuće Palestinaca zaposlenih u Izraelu moraju odsad prelaziti kroz četiri nadzorne točke kad idu na posao te se vraćati kroz iste četiri kad odlaze s posla. No na povratku u Zapadnu Obalu, Palestinci moraju putovati palestinskim autobusima, a ne više izraelskim, kako bi stigli kućama, dodaje se iz istog izvora.

Ministar obrane Moche Yaalon, koji je takvu odluku donio, “razmotrit će učinak te mjere nakog probnog razdoblja od tri mjeseca”.

Radio ističe kako je ministar procijenio da će takva odredba omogućiti “bolji nadzor Palestinaca i smanjiti sigurnosnu opasnost”.

Tu mjeru godinama je zahtijevao lobi židovskih naseljenika iz koloniziranih dijelova Zapadne Obale.

HINA

tačno.net
Autor 20.5.2015. u 13:38