Palestinske demonstrante krote elitne izraelske jedinice, maskiraju se u Arape

tačno.net
Autor 25.10.2015. u 16:47

Palestinske demonstrante krote elitne izraelske jedinice, maskiraju se u Arape

Autor: Anna Barochova, idnes.cz

Uredio: Ešref Zaimbegović 

Jedinica Duvdevan zauzima u izraelskoj armiji izuzetnu poziciju. Prilikom nemira njeni maskirani agenti se ubacuju u masu Palestinaca i kada nasilje eskalira vade oružje i počnu hapsiti. Posljednjih sedmica imaju daleko više posla nego uobičajeno.

Početkom oktobra agencije AP i AFP objavile su uznemiravajuće snimke sa palestinskih protesta na prelazu Bejt El na Zapadnom brijegu na oko pola sata puta do Jerusalema.

Među palestinskim mladićima kretalo se nekoliko krupnih muškaraca u dresovima Barcelone i francuske reprezentacije. Preko lica su imali uvezanu kefiju, maramu tipičnu za arapske muškarce koja se u narodu naziva palestina. Jedan od njih je čak imao i zelenu traku za kosu radikalne organizacije Hamas.

Pri tome nisu imali obzira. Jednom mladiću koji je ležao iz neposredne blizine su pucali u nogu, druge su udarali nogama. Čim su opkolili Palestince pridružili su im se uniformisani izraelski policajci. Uhapsili su ukupno tri čovjeka. Prema svjedocima prvo su sa oko stotinu Palestinaca napadali izraelske jedinice i bacali kamanje na vojnike. Međutim u jednom momentu se vidjelo da ne pripadaju mladim napadačima. U masi su se okrenuli prema palestinskim mladićima i počeli ih hapsiti.

„Musta ́arib, musta ́arib!“ odjeknulo je u tom momentu iz mase oko stotinu Palestinaca. Upravo tim izrazom označavaju Arapi izraelske jedinice koje se infiltriraju među Palestince. Prema izjavama svjedoka uvijek se kreću u centru mase ljudi.

Najuspješnija protivteroristička jedinica

Jedinica koja je učestvovala u nasilju u Jerusalemu zove se “Duvdevan” (hebrejski izraz za trešnju). Armija je njezino postojanje prije tajila ali sada se njenim uspjesima ponosi. Video sa intervencije na prelazu Bejt El objavio je na svome Twitter profilu sam govornik izraelskih oružanih snaga (IDF) Peter Lerner.

Duvdevan se smatra jednim od najuspješnijih protivterorističkih jedinica. Da bi se njeni pripadnici mogli uspješno ubaciti u palestinsko okruženje oni prolaze specijalnu sedmomjesečnu obuku.

“Dvije najvažnije stvari koje tražim u vojnika su odlučnost i borbenost. Idu za svojim ciljem dok ga ne ostvare,” povjerio se oficir koji vježba regrute webu Jerusalem Post.

Agenti apsolviraju 180 sati izraelske borbene vještine Krav Maga usmjerene na razoružanje neprijatelja. “Učimo ih kako upotrebljavati ruke i noge kao oružje i kako savladati neprijatelja što brže sa minimalnim brojem udaraca uperenih na slaba mjesta. Moraju se boriti sa teroristima koji će ih napasti nožem ili oružjem,” dodaje oficir. Osim fizičkog treninga  vojnici se uče i kako se uklopiti u masu. Uče se arapskim kulturnim navikama, jeziku i dijalektu.

Budući agenti imaju posebnu poziciju u armiji a prilikom svojih operacija imaju daleko veću slobodu. Sudjeluju u hapšenju, raciji i napadima na Palestince. Učestvuju u umorstvu izabranih osoba, otmicama i nizu vojnih operacija u naseljenim mjestima.

Duvdevan nije jedina tajna jedinica u snagama sigurnosti jevrejske države. Prema webu Middle East Monitor ove snage se dijele na četiri manje jedinice. Dvije su u nadležnosti armije, jedna je pod policijom a jedna pripada pograničnoj straži. Dok Duvdevan operiše na Zapadnom brijegu druga armijska jedinica ima  u zadatku pojas Gaze. Policijska jedinica i “musta aribi” operišu na ulicama Jeruzalema i u najbližoj okolini.

Ove jedinice potiču vjerovatno iz špijunskih službi čiji agenti su na terenu sakupljali informacije o neprijatelju i predavali ih izraelskoj vladi: Njihov sadašnji oblik formirao se u doba prve intifade na početku devedesetih godina.

Zaustavite nasilje. Izraelu prijeti nova intifada

Poslednjih sedmica Izrael potresa neočekivani val nasilja. Palestinci su već dugo vremena frustrirani zbog stalne okupacije a neki se i ne sjećaju kakva je bila situacija kad je zadnji puta eskaliralo nasilje. Kao izgovor mogla bi, po analitičarima, poslužiti činjenica da Jevreji  ne tolerišu naređenja duhovnih vođa i idu na molitvu na svetu Hramovu goru u istočnom Jeruzalemu. Počele su se širiti i vijesti da bi Hramova gora mogla izgubiti svoj status.

Međutim to opovrgava izraelski premijer Benjamin Netanjahu, prema kojemu je za situaciju oko Hramove gore odgovoran palestinski vođa Mahmúd Abbas, koji podstiče  na nasilje. “Nema sumnje u to da je taj val napada podstican od strane Hamasa, islamskog pokreta u Izraelu ali nažalost moram reći i od strane predsjednika Abbasa i palestinske samouprave,” izjavio je izraelski premijer.

“Mislim da je vrijeme da bi međunarodna zajednica predsjedniku Abbasu jasno rekla da prestane širiti laži o Izraeleu. Laži o tome da Izrael hoće da izmjeni status quo Hramove gore, laži da Izrael hoće da sruši džamiju Al – Aksa i da Izrael ubija Palestice. To sve nije istina,” rekao je izraelski premijer.

Netanjahu je zajedno sa američkim ministrom inostranih poslova Johnem Kerrijem pozvao na sastanku u Berlinu na momentalni prestanak nasilja. Od početka nemira poginula su na području Izraela osam Izraelaca i najmanje 52 Palestinca izvještava web Al – Jazira.

tačno.net
Autor 25.10.2015. u 16:47