Palestinske frakcije počele razgovore o pomirenju

tačno.net
Autor 22.11.2017. u 09:57

Palestinske frakcije počele razgovore o pomirenju

foto: EPA

Fatah i Hamas potpisali su sporazum o pomirenju, koji predviđa da Hamas preda vlast u Pojasu Gaze.

Vodeće palestinske političke frakcije počele su razgovore u Kairu, u cilju nastavka napora na pomirenju, uključujući formiranje vlade nacionalnog jedinstva, javlja AFP.

Predstavnici 13 političkih stranaka nalaze se na sastancima u egipatskoj prijestolnici, za koje se očekuje da će potrajati tri dana, tvrde sudionici.

Ujedinjeni narodi priopćili su kako se “ne smije dozvoliti da propadnu” napori na pomirenju ili bi mogao izbiti novi krug nasilja s Izraelom.

Bez izbora posljednjih 10 godina

Jameel Mezher, viosoki dužnosnik Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, koji prisustvuje razgovorima iza zatvorenih vrata, potvrdio je za AFP da su sastanci počeli, ne pružajući druge detalje.

Dvije najveće stranke – Fatah i Hamas – potpisale su sporazum o pomirenju 12. listopada uz egipatsko posredovanje, na osnovu koga bi Hamas trebao predati vlast u Pojasu Gaze do 1. prosinca.

Očekuje se da u okviru sporazuma Fatah i Hamas, ali i ostale manje stranke, raspravljaju o nekoliko pitanja u Kairu, među kojima su formiranje vlade nacionalnog jedinstva i održavanje izbora.

Nije bilo palestinskih parlamentarnih izbora otkako je Hamas od Fataha preuzeo kontrolu nad Gazom prije 10 godina. Fatah dominira palestinskim vlastima na Zapadnoj obali, koja je pod izraelskom okupacijom, javlja AFP.

Palestinci i međunarodne sile nadaju se da bi provedba sporazuma o nacionalnom jedinstvu mogla ublažiti patnje dva milijuna stanovnika Gaze, koji pate od teškog siromaštva i nezaposlenosti.

Izraelska blokada Pojasa Gaze

Izrael već desetljećima održava blokadu Gaze, dok je Egipat posljednjih godina uglavnom zatvorio granice s tom enklavom.

Podjele između palestinskih frakcija također se navode kao jedna od najvećih prepreka konstruktivnim mirovnim pregovorima s Izraelcima.

Raniji pokušaji palestinskog pomirenja su propali.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 22.11.2017. u 09:57

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija