Palestinski petnaestogodišnjak ubijen na granici Gaze

tačno.net
Autor 14.7.2018. u 10:01

Palestinski petnaestogodišnjak ubijen na granici Gaze

Jedan petnaestogodišnji Palestinac ubijen je u petak u izraelskoj vatri na granici Pojasa Gaze i Izraela, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji.

Skoro 70 ljudi je ranjeno, od kojih neki bojevom municijom, u sukobima s izraelskim vojnicima kraj granične ograde.

Sukobi su izbili za vrijeme protesta hiljada Palestinaca. Vojska je rekla da je pucala na one koji su pokušali da pređu granicu i uđu u Izrael, prenijeli su izraelski mediji.

“Teroristička organizacija Hamas nastavlja da šalje civile ka graničnoj ogradi, stavljajući njihov život u opasnost i koristi ih da izvode terorističku aktivnost. IDF (Izraelske odbrambene snage) neće dozvoliti da se nanese šteta bezbjednosnoj infrastrukturi koja štiti izraelske građane”, navedeno je u vojnom saopštenju.

Današnji protest je održan pod parolom “Solidarnost sa stanovnicima Kan al-Ahmara”, beduinskog sela na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali, koje Izrael namjerava da sruši.

Palestinci protestuju protiv izraelske i egipatske blokade Gaze jednom sedmično od kraja marta. Više 140 njih je izgubilo život u tim protestima koji su danas ušli u 100 dan.

RSE

tačno.net
Autor 14.7.2018. u 10:01